Saç Neden Yağlanır? Saçları Çabuk Yağlananlar İçin Altın Öneriler

Yağlı saçlar, birçok insanın muzdarip olduğu bir konudur. Yaptığınız bakımı olması gerektiği gibi göstermez, temiz ve canlı görünmezler. Ancak yağlı saçlardan kurtulmak mümkündür. Çünkü aşırı yağlanmanın birkaç basit sebebi vardır. Bu sebepleri ortadan kaldırdığınız takdirde saçınızı daha uzun süre temiz tutmayı başarabilirsiniz.

Saçlar Neden Hemen Yağlanır?

“Saçlar neden hemen yağlanır?” sorusuna cevap bulmak için öncelikle problemin kaynağına açıklık getirmek gerekir: Saç neden yağlanır? Saçlar, bir deri tabakasının üzerinde yer alırlar. Saç kökleri, bu tabakanın altındadır. Derinin en alt tabakası olan hipodermiste yağ hücreleri ve bağ dokusu vardır. Derinin orta tabakasında bulunan saç köklerindeki salgı bezleri, hipodermisten aldıkları yağ besinleriyle sebum üretirler. Bu doğal yağ, saçı ve derisini nemlendirerek korur. Yani saç derisinde bir miktar yağ olması normal ve gereklidir. 

Peki, saç neden çabuk yağlanır? Salgı bezleri gereğinden fazla sebum üretmeye başladığında saç hızlı ve çok yağlanır. Bu fazla sebum üretimi genetik faktörler ve hormonal değişikliklerle alakalı olabileceği gibi günlük alışkanlıklar tarafından da tetiklenebilir.

Saçların Çok Yağlanmasına Sebep Olan Alışkanlıklar

“Saçlar neden çok yağlanır?” diye düşünüyorsanız cevabı alışkanlıklarınız olabilir. Hiç fark etmeden yaptığınız bazı günlük rutinlerle saçınızı yağlandırabilirsiniz. Beslenme alışkanlıklarınız bile buna dâhildir. İşte saçlarınızın çok yağlanmasına sebep olan birkaç alışkanlık:

  • Saçı çok sık (her gün) yıkamak
  • Aşırı şampuanlamak
  • Durularken sıcak su kullanmak
  • Ağır ve çok sayıda saç bakım ürünü kullanmak
  • Yağlı ve işlenmiş gıdaları çok fazla tüketmek
  • Güneş, deniz, rüzgâr ve kirli hava gibi etkenler için önlem almamak
  • Sıkı modeller yapmak veya hava geçirmeyen aksesuarlar kullanmak
  • Saça çok fazla dokunmak

Bu alışkanlıklarınızı yerine yenilerini koyabilirsiniz. Böylece sadece saçınıza değil, genel sağlığınıza da fayda sağlarsınız. Üstelik zaman, ürün ve su tasarrufu yaparsınız.

Saçlarınızın Yağlanma Süresini Azaltacak İpuçları

Saçlarınızın yağlanma süresini birkaç basit ipucuyla uzatabilirsiniz. Saçlarınızı en fazla 2 günde bir yıkayın. Doğru şampuanı yeterli miktarda kullanın ve iyice durulayın. Durulama sırasında ılıktan soğuğa dönük su tercih edin. Yıkama sonrası ince yapılı birkaç ürünle bakıma devam edin. Beslenme düzeninizde sebze, meyve ve bol suya yer açın. 

Güneşlenirken, denize girerken veya rüzgâra çıkarken koruyucu sprey kullanın. Dilerseniz bir baş aksesuarı da kullanabilirsiniz. Ancak bu aksesuarın saçınızın hava almasına engel olmamasına dikkat edin. Saçınızı rahat bırakacak modeller kullanın. Ancak saçınız açık olduğunda çok sık dokunuyorsanız gevşek topuzları tercih edebilirsiniz.

Saçlarınıza Sık Sık Dokunmaktan Kaçının

Saçınıza dokundukça yağ üreten bezleri uyarırsınız. Harekete geçen bezler fazla sebum üretir. Ayrıca ellerinizdeki yağ ve kir de saçınıza transfer olabilir. Ellerinizi ne kadar temiz tutsanız da bu duruma engel olmanız zordur.

Mentol İçerikli Şampuanlardan Destek Alın

Mentol, doğrudan yağlanmayı engellemez. Ancak ferahlatıcı etkisi sayesinde yağlı hissi uzaklaştırır. Kan dolaşımını artırarak saç derisini dengeleyebilir. Üstelik mentol içeren şampuanların çoğu yağlanma karşıtı olduğu için bu ürünlerde aradığınız etkiyi bulmanız mümkündür.

Antioksidan Etkili Şampuanlar En Büyük Yardımcınız Olabilir

Antioksidanların en büyük faydası, serbest radikallerle savaşmalarıdır. Böylece serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stresle baş ederler. Oksidatif stres, saç foliküllerine zarar verir. Bu nedenle genel saç sağlığının bozulmasına yol açar. Bu bozulma sonucunda saç köklerindeki yağ bezleri fazla çalışabilir. Antioksidan etkili şampuanlar, saç florasına zarar veren etkenleri ortadan kaldırarak size dolaylı yoldan fayda sağlarlar.

Saçlarınızı Gereğinden Fazla Yıkamayın

Saçları gereğinden fazla yıkamak, sebum dengesini bozar. Sebum, saçlar için gereklidir. Saçınızı her gün yıkadığınızda sebum oranını normalin altına indirirsiniz. Bir tehditle karşılaştığını zanneden saç kökleri savunma amaçlı daha fazla sebum üretir. Böylelikle saçlarınızın yağ üretmek için daha fazla zamanı olur. 

Yağlı Saçların Bakımı Nasıl Olmalı?

Saç Tiplerine Göre Saç Bakımı Önerileri

Dökülen Saç Geri Çıkar Mı? Saç Büyümesini Destekleyecek 5 İpucu