Yağlı Saç Derisi ile Nasıl Başa Çıkılır?
Yağlı saçlar, kafa derisindeki aşırı sebum üretiminden kaynaklanır. Yeni yıkanmış saçlar birkaç saat sonra yeniden yağlanır, parlar, zayıf ve güçsüz görünür.
Yapılan bir ankette, insanlara kendilerine en çok neyin itici geldiği soruldu. 1. sıra: vücut kokusu, 2. sıra: yağlı saç 1 .
Yağlı saçların nedeni kişisel hijyen eksikliği değildir.
Bu yazımızda yağlı saçların ve yağlı saç derisinin sebeplerinin neler olabileceğini, saç bakımında nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hangi şampuanların saç derisinin sebum üretimini düzenlediğini anlatacağız. Yağlı bir saç deriniz varsa kendi başınıza neler yapabileceğiniz ile ilgili ipuçları vereceğiz. Çünkü pek çok kişinin bilmediği bir şey var: yağlı bir saç derisi sadece kepek gelişimini değil, aynı zamanda saç dökülmesini de teşvik edebilir.
Yağlı saç derisi: Yağlı saçların en yaygın nedeni
Kafa derisi vücudun geri kalanındaki deriye benzer bir yapıya sahiptir. Derinin orta tabakası olan dermis, diğer şeylerin yanı sıra saç köklerini ve saç köklerini, yani saç köklerini saran deri ve bağ dokusunu içerir. Saç köklerinin tepesinde , saç kanalı yoluyla saç derisine düzenli olarak sebum salgılayan yağ bezleri bulunur .
Yağ bezleri vücudun her yerinde bulunsa da, çoğu kafa derisi üzerinde, santimetrekare başına yaklaşık 900'de bulunur . Sebasöz bez hücreleri, hücre dolana, patlayana ve salgı kafa derisine taşınana kadar yağ damlacıklarını depolar.
Sebum üretimi kafa derisi için önemlidir, aksi takdirde sürekli tahriş olur ve aşırı kurur. Sebum sadece saç derisini korumak için değil aynı zamanda saçı korumak için de önemlidir. Sebum olmadan saçlar esnek ve parlak olmazlar. Sebum böylece saç derisini ve saçı nem kaybından ve çevresel etkilerden korur .
Sadece çok fazla sebum çok hızlı üretildiğinde ve artık kafa derisi tarafından emilemediğinde sorun haline gelir . Saçın yağlı görünmesi genellikle iki ila üç gün sürer. Bununla birlikte, bazı insanlar 24 saat içinde yağlı saçları fark eder. Artan sebum üretimine bireysel faktörler (örn. hormonlar, yaşam koşulları) veya dış faktörler (örn. iklim, çevresel etkiler vb.) neden olabilir ve bunlardan etkilenebilir.
Yağlı saç derisinin nedenleri
Saç derisinin ve saç derisinin hızlı bir şekilde yeniden yağlanmasının genetik nedenleri olabilir, yani kalıtsal olabilir. Bununla birlikte, daha büyük olasılıkla, hormonal etkilerdir . Androjenler, yani testosteron gibi erkek cinsiyet hormonları , yağ bezlerinin aşırı üretiminden büyük ölçüde sorumlu olabilir. Bu nedenle erkek ergenler özellikle ergenlik döneminde etkilenir.
Isı kafa derisini kurutur, böylece vücut bir karşı tepki olarak sebum üretimini artırır ve saç normalden çok daha hızlı yağlanır. Bu, örneğin kışın ısınma araçları nedeniyle ve yazın güneş ve rüzgar nedeniyle olur.
Saçlar ayrıca yanlış veya çok fazla bakım nedeniyle aşırı derecede strese girer . Boyama, fön çekme ve düzleştirme kafa derisini kurutur ve buna karşı koymak için sebum üretimi hızlanır. Yanlış beslenme veya stres , yağlı saçların görünümünü de teşvik edebilir.
Bu arada, düz saçlar kıvırcık saçlardan daha hızlı yağlanır, çünkü yağın daha kısa bir mesafe kat etmesi gerekir.Ve ince saçlar kalından daha hızlı yağlı görünür, çünkü aynı miktarda sebum saçın daha küçük bir çapına dağılır.
Yağlı saçlara hangi şampuan yardımcı olur?
Saç bakımı yaparken saç derisinin ihtiyaçlarına uygun ürünler seçmeye özen gösterin . Çok nemlendirici veya nemlendirici özelliği olan şampuanlar yağlı saç derisine uygun değildir. Saç derisinden ve saçtan fazla sebumu ve diğer tortuları nazikçe temizleyen şampuanlar daha iyidir.
Saç derisinin doğal dengesini yeniden sağlamak için şampuan, saç derisini kurutmamalı veya tahriş etmemeli, ancak onu yenilemeli ve yatıştırmalıdır.
Yağlı saçlara karşı şampuan
Bioblas Procaynidin şampuan içeriğindeki üzüm çekirdeği ekstresi kıymetli bir bitkisel bileşendir. Zayıf kıl köklerini güçlendirerek saç büyümesini sağlar. İçeriğindeki B3 Vitamini saç dersindeki sebum salgısını dengeler, fazla yağlamayı engelleyerek saç köklerindeki kan dolaşımını hızlandırır. Bioblas Procaynidin şampuan ile saç derisinin ve saçın hızlı yağlanması da günlük saç yıkama sırasında engellenir.
Yağlı saçları uygun şekilde yıkayın ve bakım yapın
Yıkama Sıklığı: Genel olarak saçı 2-3 günde bir yıkamak yeterlidir. Bununla birlikte, kafa derisi hızla yağlanırsa ve saç tel gibi görünüyorsa, saçlar her gün hafif bir şampuanla da yıkanabilir. Şampuanlama yapılmayan günlerde, saç derisi toniği canlandırır ve saçı hoş hissettirir.
Saç Bakımı : Şampuanın hafif bir formülasyona sahip olması ve günlük kullanıma uygun olması önemlidir. Aksi takdirde, saç derisinin kuruması ve saçın hızla donuk ve kırılgan görünmesi riski vardır.
Durulama : Saç kremi, kalıntıların kafa derisinde birikmemesi ve yağ bezlerini tıkamaması için iyice durulanmalıdır. Suyun sertliği de burada rol oynar. Suyun sert olduğu bölgelerde, saç bakım ürünleri yumuşak suya göre daha kolay durulanabilir.
Su Sıcaklığı : Suyun yumuşak veya sert olmasına bakılmaksızın her zaman ılık olmalıdır. Isı veya aşırı sıcak su ayrıca sebum üretimini uyarabilir.
Kurutma : Bu nedenle saçlar ideal olarak havada kurutulmalıdır. Saçınızı fönlemek istiyorsanız, saç kurutma makinesinin soğuk ayarını veya sadece biraz ısıyı seçmelisiniz.
Tarama : Sebumun saçta daha az dağılması için fırça yerine tarak kullanın. Fırçalamadan yapmak istemiyorsanız, fırçayı haftada bir şampuanla temizlemelisiniz. Sebum, kepek ve şekillendirici artıklar kıllarda daha hızlı birikir.
Saç Şekillendirme : Yağlı saçlarda bile şekillendirme yapmadan yapmanıza gerek yok. Bununla birlikte, hızlı yeniden yağlanmayı önlemek istiyorsanız, saç vaksı, jel cila, şekillendirici kremler veya saç yağı gibi yağ içeren ürünlerden kaçınmalısınız.