Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Nedir, Neden Meydana Gelir?

Saç dökülmesi birçok yetişkinin ortak problemidir. İlerleyen yaşlarda daha sık gözlenir. Özellikle erkekler ilerleyen yaşlarında saçlarının dökülmesi konusunda oldukça hassastır. Bu yüzden saç dökülmesinin özgüven kaybı gibi problemlere yol açtığı da görülür. Erkek tipi saç dökülmesi, alın ve tepe bölgelerinde başlayan açılmalarla kendini belli eder. Dökülmeyi fark etmeye başladığınız ilk zamanlarda bir uzmana görünürseniz süreci daha rahat atlatabilirsiniz. Farklı sebeplerle ortaya çıkan saç dökülmesinin çözümleri de çeşitlidir. Dolayısıyla sizin için en doğru belirlemek için hekimlerden destek almanız faydalı olacaktır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Erkek tipi saç dökülmesi, tıpta androgenetik alopesi olarak bilinir. Erkekler arasındaki en yaygın saç dökülmesi şeklidir. Genetik faktörlerle ortaya çıkması muhtemeldir. Bu tip dökülmede saç çizgisinin geri çekilerek M harfi oluşturduğu gözlenir. Aynı zamanda tepe bölgesinde de saçlar seyrelmeye başlar. Bu dökülmenin sebebi, saç köklerinin zamanla küçülmesidir. Küçülen kökler eskisi kadar güçlü ve sağlıklı saçlar üretemez. Bundan dolayı da dökülme başlayabilir.

Erkek tipi saç dökülmesi önüne geçilebilir bir sorundur. Fakat bu soruna yönelik uygulamalar dökülmeyi tamamen durdurmayı veya saçı eski sağlığına kavuşturmayı garanti etmez. Bu noktada erken müdahalenin önemi büyüktür. Dolayısıyla saç dökülmesi konusunda endişe taşıyan erkeklerin mutlaka dermatologla görüşmesi gerekir. Dökülme yaşayan bireylere minoksidil, finasterid veya saç nakli gibi yöntemler uygulanabilir.

Erkeklerde Günde Kaç Tel Saç Dökülmesi Normaldir?

Saç dökülmesi, ideal seviyelerdeyken normal bir süreçtir. Hemen her gün duş veya tarama sırasında miadını doldurmuş saçlar dökülür. Saç üretimi ise her an devam eder. Normal şartlarda yetişkin bir erkeğin günde 50 ila 100 tel arası saç kaybetmesi doğaldır. Ancak saçın büyüme döngüsü bozulduğunda anormallikler gözlenmeye başlar. 

Saç döngüsü üç aşamalıdır. Büyüme evresinde köklerde yeni saç üretilir. Gelişme evresinde bu saç uzar. Dinlenme evresinde ise bazı saçlar dökülür ve kökler yenilerini üretmek için hazırlığa başlar. Döngü dinlenme evresinde takılı kaldığında aşırı dökülmeler başlar. Üstelik yeni saçlar da çok az veya cılız çıkar. Hiç çıkmadığı da görülebilir. Dökülen her bir telinizi saymanız mümkün değildir. Ancak başınızda dökülen saç miktarı gözünüze fazla görünüyorsa bir hekime başvurmanız tavsiye edilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç neden dökülür, erkeklerin sıkça aklından geçirdiği bir sorudur. Özellikle yaş alma süreciyle beraber saçlarının eski gücünü kaybettiğini hisseden erkekler için bu ciddi bir sorundur. Çoğu erkek bu durumda fazla strese hatta depresyona girebilir. Olumsuz ruh halleri sebebiyle daha fazla saç kaybederek kendilerini kısır bir döngünün içine iterler. Peki ama erkeklerde saç dökülmesi neden olur?

Erkek tipi saç dökülmesinin birçok farklı sebebi vardır. Bu sebepler yaş, genetik, sağlık ve çevre gibi farklı faktörlere göre şekillenir. Bu faktörlerin iç içe geçtiği de gözlenir. Örneğin DHT olarak bilinen dihidrotestosteron, saç büyümesini engelleyen bir hormondur. Saç köklerini zayıflatır ve büyüme döngüsünü kısaltır. DHT’si fazla çalıştığı için saç kaybeden bir erkeğin hormonal sebeplerden etkilendiği söylenebilir. Ancak DHT hormonunun çalışması, genetik faktörlerle belirlenir. Bu durumda kişi hem hormonal hem de genetik sebeplerle saç dökülmesi yaşamış olur.

Erkeklerde saç dökülmesinin nedenlerinden biri de yaştır. Yaşlanmaya bağlı olarak saç üretimi azalabilir. Kronik stres gibi psikolojik faktörlerin de saç dökülmesini tetiklediği bilinir. Tiroid problemleri gibi sağlık sorunları, yanlış beslenme ve bazı ilaçlar da yine saç dökülmesine sebep olabilir. Uzman kontrolünde saç dökülmenizin sebebini belirlemeniz mümkündür.

Saç Tiplerine Göre Saç Bakımı Önerileri

Dökülen Saç Geri Çıkar Mı? Saç Büyümesini Destekleyecek 5 İpucu