Sarmaşık Özü Nedir? Sarmaşık Özünün Saça Faydaları

Sarmaşık, bahçe duvarlarını ve binaları süslemesiyle bilinir. Ancak bu bitkinin tek faydası süsleme değildir. Ciltten solunum yollarına, genel sağlıktan romatizmalara kadar birçok alanda alanda sağlığa yardımcı olarak da kullanılır. Sarmaşığın fayda sunduğu alanlardan biri de saçlardır. Ancak sarmaşık yaprakları, doğrudan kullanıma pek uygun değildir. Birtakım işlemlerden geçerek özü çıkarıldıktan sonra kullanıma hazır hâle gelir. Siz de elde edilen sarmaşık özüyle saçlarınıza bakım yapabilir ve hayalini kurduğunuz sağlıklı görünüme kavuşabilirsiniz.

Sarmaşık Özü Nedir?

Sarmaşık özü, araliaceae familyasına ait bitkilerin yapraklarından elde edilir. Sarmaşıklar; tahriş olmuş cildi yatıştırma, öksürük ve solunum sorunlarının etkisini azaltma ve antioksidan özelliğiyle serbest radikallere karşı savaşma gibi faydalara sahiptir. Aynı zamanda kan dolaşımını artırdıkları, yaraları iyileştirdikleri, antimikrobiyal özelliğiyle doğal bir temizleyici oldukları ve romatizma gibi diğer sağlık sorunlarının etkisini azaltmak için kullanıldıkları bilinir. 

Sarmaşıkgiller olarak bilinen araliaceae familyasındaki bitkilerin yapraklarının deriyle teması sonucunda birtakım tepkiler açığa çıkar. Bu tepkilerin önüne geçmek için sarmaşıklar, yaprak formunda kullanılmaz. Özleri çıkarılarak farklı bakım ürünlerine entegre edilir. Sağlık ve güzellik alanlarında kullanılan sarmaşık özünün saç üzerinde de birçok faydası bulunur. 

Sarmaşık Özünün Saça Faydaları

İncelediğiniz şampuanlar arasında sarmaşık özlü içerikler görmüş olabilirsiniz. Dolayısıyla sarmaşığın saça nasıl yarar sağlayacağını merak etmeniz normaldir. Sarmaşık özünün saça faydalarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yatıştırıcı ve nemlendirici özelliğiyle saç tellerine ve derisine bakım yapar.
  • Yağ bezlerini destekleyip dengeleyerek kepek oluşumunun önüne geçer.
  • Saç dökülmesinin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Nemlendirici etkisi sayesinde saçları parlatır ve yumuşatır.
  • Saç derisini yatıştırıp rahatlatarak kaşıntı, kızarıklık ve tahriş belirtilerini azaltır.
  • Saçın yönetilebilirliğini artırarak daha kolay taranmasını ve şekil almasını sağlar.
  • Doğal etkisiyle saçları güçlendirebilir.

Sarmaşık özü faydaları, bireysel olarak değişiklik gösterebilir. En yüksek faydayı almak için kendinize uygun sarmaşık özünü seçmeniz gerekir. Bu seçimi bir uzmana danışarak yapmanız tavsiye edilir. 

Sarmaşık Özünü Kimler Saç Bakım Rutinine Eklemeli?

Sarmaşık özünden birçok kişinin faydalanması mümkündür. Örneğin; kuru ve yıpranmış saçlara sahip bireyler ve kepek sorunu yaşayanlar, bu özü kullanabilir. Tahrişe eğilimli ciltler ve hassas saç derisine sahip olanlar da bu listeye dâhil edilebilir. Sarmaşık özü, saça parlaklık ve canlılık kazandırdığı için matlık ve solgunluk problemi yaşayanlara uygundur. 

Bazı araştırmalar, sarmaşığın saç dökülmesini azaltabileceğini gösterir. Bu bilgi henüz kanıtlanmamış olsa da dökülmeden şikayet eden bireyler, saçlarında sarmaşık özü kullanabilirler. Bir diğer grup ise doğal ve bitkisel içerikten yana olanlardır. Saçlara birçok açıdan fayda sunan ürün, bitkisel seçenekler arasında değerlendirilebilir. Ancak tüm kozmetik ürünler gibi sarmaşığın da herkese uygun olmadığı unutulmamalıdır. Kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması ve gerekli testlerin yapılması tavsiye edilir.

Sarmaşık Özü İçeren Şampuan Kullanımının Avantajları

Sarmaşık özü içeren şampuan kullanımının ilk avantajı, bitkisel olmasıdır. Doğal ve temiz içerikli ürün kullanımı, genel sağlık açısından son derece önemlidir. Çünkü ürünleri harici yolla kullansanız bile vücudunuza almış olursunuz. Saçınıza uyguladığınız şampuanın kafa derisi ve kökler tarafından emilerek alt dokulara iletilmesi, buna bir örnektir.

Sağlıklı ve huzurlu kullanım özelliklerinin yanı sıra sarmaşık özlü şampuan, birden çok faydayı tek ürünle sunar. Bu sayede zamandan ve bütçeden tasarruf etmenizi sağlar. İçeriğine göre değişkenlik gösterse de çoğunlukla keskin bir kokuya sahip olmaması da ürünün kullanım avantajları arasında sayılabilir. Siz de bu avantajlardan faydalanmak için saç bakım rutininize sarmaşık özlü bir şampuan ekleyebilirsiniz.

Saçlarda Mevsimsel Uzama ve Dökülme Bilmecesi