Saçınızın Sağlıklı Olduğunu Anlamanın 6 Yolu

Saçlar hem kadınlar hem de erkekler için oldukça önemlidir. Hatta çocuklar bile saçlarına özen gösterilmesini isterler. Çünkü saçlar, sağlıklı görünümün bir simgesidir. Parlak ve canlı saçlar, görünümünüzü tepeden tırnağa değiştirebilir. Bu çarpıcı görünümü elde etmek için saç sağlığını korumak gerekir. Peki “saç sağlığı için ne yapmalı?” diyorsanız içeriğin devamını okuyabilirsiniz.

Saç Sağlığının Önemi

Saç sağlığı, birçok açıdan önemlidir. İlk ve öncelikli sebep, saçların bir uyaran oluşudur. Zira birçok hastalığın belirtisi dökülme ve matlaşma gibi etkilerle ilk önce saçlarda gözlenmeye başlar. Saçlarınızı dikkatli takip ederek genel sağlığınızı korumanız mümkündür. Saç sağlığının daha çok önemsenen etkisi ise görünüm ve özsaygıdır. Güzel görünen saçlarla özgüveniniz bile artabilir. Böylece sosyal etkileşimde de olumlu sonuçlar alırsınız. 

Saçın Sağlıklı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Saç sağlığı için basit bir test yapabilirsiniz. Bunun için su dolu bardağın içine bir tel saçınızı atmanız yeterlidir. Saç teliniz batıyorsa sağlıksız, yüzüyorsa iyi durumda olduğuna karar verebilirsiniz. Aynanın karşısına geçerek veya dokunarak elde edeceğiniz bilgilerle de saçınızın sağlık durumunu saptamanız mümkündür. Bu noktada kontrol etmeniz gereken detayları aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz. 

1) Minumum Saç Dökülmesi Yaşarsınız

Saç sağlığı köklerden başlar. Sağlıklı bir saç, ancak beslenmiş köklerden çıkar. Saç kökündeki foliküller de bu besinlerden yararlanarak büyüme döngüsünü dengeler. Böylece dökülmeler sağlıklı seviyede kalır. Yeni saç üretim süreci de sağlıklı olduğu için seyrelme yaşanmaz. Eğer yastığınızda, tarağınızda veya duşta normalden fazla saç teli görüyorsanız saç sağlığınızdan şüphelenebilirsiniz. Bu durumda bir uzmana başvurmanız tavsiye edilir.

2) Saçınız Pürüzsüz Bir Dokuya Sahiptir

Saç tellerinin yüzeyi, keratin tabakasıyla kaplıdır. Keratin, bir çeşit protein olduğu için koruma katmanı görevi görür. Saçlarınızı yoğun güneş ışığı, kötü hava koşulları ve diğer olumsuz etkenlerden korur. Böylece dokunduğunuzda pürüzsüz bir yüzeyle karşılaşırsınız. Fakat bu katman azaldığında veya kaybolduğunda saç, tüm tehditlere açık hâle gelir. Olumsuz faktörlerden etkilendiği için yüzeyi zarar görür. Saç tellerinizin yüzeyi pütürlüyse bu durum bazı sorunların habercisi olabilir.

3) Saçınız Neme İyi Tepki Veriyor

Nemlendirme, ciltte olduğu gibi saç için de önemli bir adımdır. Kuru cilde sahip bireyler nemlendirici ürünlerin ciltte kusma yaptığına şahit olmuştur. Bunun sebebi, cilt alt derisindeki yağ dokusunun düzgün çalışmamasıdır. Alt tabakasındaki yağ azaldığı için nemi tanımayan cilt, olumsuz tepki verir. Bu durum, saçlarda da aynıdır. Saçlarınızın içtiğiniz suya, sürdüğünüz nemlendiriciye ve yaptığınız bakımlara olumlu cevap vermesi gerekir. Tüm bu işlemler fayda etmiyor veya geri tepiyorsa dermis tabakasının altındaki yağ bezlerinin dengesi bozulmuş olabilir.

4) Kepek Problemi Yaşamıyorsunuz

Kepek, yağlı ve kuru saç derisinin ortak problemidir. Çünkü nem dengesinin bozulmasından kaynaklanır. İdeal nem oranına sahip, iyi temizlenen ve hırpalanmayan sağlıklı saçlarda kepek problemi görülmez. Tek tük kepeklere rastlamak normaldir. Ancak sizdeki kepeklerin problem hâline geldiklerini düşünüyorsanız çözüm aramaya başlayabilirsiniz.

5) Saç Kırılmaları Oldukça Azdır

Sağlıklı saçlar, güçlü ve esnektir. Bir saç telinin esneklik düzeyi arttıkça kırılma riski azalır. Esneklik ise yine nem sayesinde kazanılan bir özelliktir. Nemin yumuşattığı saçlarınız kırılmaz. Ancak kuru saçlarınız sert oldukları için hızla kırılabilirler. Saç kırılmalarının önüne geçmek için bir miktar kestirdikten sonra düzenli bakıma başlayabilirsiniz.

6) Saçlarınız Parlak Gözükür

Sağlıklı saç, aynanın karşısına geçtiğiniz an kendini belli eder. İdeal durumdaki saçların parlaklığını görür görmez hissedersiniz. Çünkü saç tellerini kaplayan keratin tabakası, ışığı yansıtır. İdeal keratin miktarına sahip sağlıklı saçların parlama sebebi budur. Saçlarınızda solma ve matlaşma mevcutsa kuruluk ve kırılma gibi diğer problemlerin varlığından da söz etmek mümkündür.

Saç Dökülmesini Önlemek Mümkün mü?

Saçtaki Kepeğe En Hızlı 5 Çözüm!

Yoğun Saç Dökülmesi Neyin İşareti?