Saçınızın doğal nemini kaybettiğini düşünüyor ya da uçlarının kolaylıkla kırıldığına şahit oluyorsanız yeni bir bakım rutinine ihtiyacınız olabilir. Saçlara yüzeysel bakımlar yapmak yerine köklerini ve altındaki deri tabakasını beslemek daha kalıcı sonuçlar yaratır. Protein yapıdan oluşan saçlarınıza benzer içerikli komplekslerle bakım yaparsanız onların dilinden konuşmaya başlarsınız. Üstelik phytokeratin gibi bitkisel ürünlerin bilinen bir yan etkisi yoktur. Bu ürün sayesinde güvenle saç bakımı yapmanız mümkündür. Phytokeratin nedir?
Phytokeratin Nedir?
Phytokeratin, bitkisel kaynaklardan elde edilen doğal bir protein kompleksidir. Kısaca bitkisel keratin olarak da tanımlanabilir. Bitkisel kaynaklı peptitler ve amino asitlerden oluşur. Buğday, soya, mısır, yulaf ve kinoa gibi tahılların özünden elde edilir. Bamya ve yenilebilir deniz yosunu da phytokeratin üretiminde kullanılır. Phytokeratin, keratinden farklı olarak insan vücudunda doğal olarak bulunmaz. Bu nedenle dışarıdan alınması gerekir. Yine keratinden farklı olarak cilt ve tırnak sağlığından ziyade saçlara odaklanır. Ancak elbette keratin gibi cilt ve tırnak bakımı üzerinde de olumlu etkileri bulunur.
Phytokeratin, cildin nem dengesini korur. Esnekliğini artırarak genç ve sağlıklı görünüm verir. Deri yüzeyindeki tahrişleri hafifletir ve onarım sürecini destekler. Antioksidan etki yaratarak cildi serbest radikallere karşı korur. Benzer şekilde tırnakları da güçlendirir. Kırılma ve yarılmaları azaltır. Tırnak yüzeyini pürüzsüzleştirir ve parlatır. Fakat phytokeratinin asıl etki alanı, saçlardır.
Phytokeratin Saç İçin Faydalı mı?
Phytokeratin, saç bakımında tercih edilen bitkisel ve doğal bir seçenektir. Çünkü peptit ve amino asitlerden oluşan phyto keratin kompleksi, saçın ihtiyaç duyduğu proteinleri sağlar. Bu bitkisel keratinin saça sunduğu faydalardan bazıları şunlardır:
- Nemlendirme: Saç derisindeki yağ dengesini koruyarak nemi hapseder. Saç tellerinin yumuşaklığına destek olur.
- Güçlendirme: Saç tellerinin dayanıklılığını artırarak kırılma ve yıpranmaların azalmasını sağlar.
- Elastikiyet: Saç tellerine esneklik kazandırarak daha sağlıklı uzamalarına yardımcı olur.
- Parlaklık: Saçlara sunduğu doğal yansıma sonucu canlı ve parlak bir görüntü ortaya çıkar.
- Onarım: Hasar görmüş saç tellerinin kendine gelmesine yardım eder.
Kimyasal keratinler, bazen istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Phytokeratin, bitkisel kökenli olduğu için güvenli bir alternatiftir. Saçın doğal yapısına daha uyumlu olduğu söylenir. Siz de yukarıda sıralanan etkileri saçlarınızda görmek isterseniz phytokeratin kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanmadan önce doktorunuza veya bir saç uzmanına danışabilirsiniz.
Phytokeratin Şampuan Nasıl Kullanılmalı?
Phytokeratin şampuanlar; saçın nemini artırma, tellerini güçlendirme, kırıkları azaltma, sağlıklı ve parlak görünüme yardımcı olma gibi amaçlarla formüle edilir. Çoğunlukla bitkisel içeriklidir. Bu noktada söz konusu ürünlerin nasıl uygulanacağı konusu aklınıza takılabilir. En doğru phytokeratin şampuan kullanımı, ürün ambalajının arkasında yer alır. Ancak yine de birkaç ipucu almak isterseniz şu uygulama adımlarını takip edebilirsiniz:
- Saçınızı ılık veya soğuk suyla ıslatın.
- Avucunuza aldığınız uygun miktarda şampuanı saçınıza yedirin.
- Aşağıdan yukarı doğru ilerleyerek şampuanın eşit şekilde dağıldığına emin olun.
- Masaj hareketleriyle kan dolaşımını artırın.
- Ilık veya soğuk suyla tüm şampuanı güzelce arındırın.
- Gerekirse ikinci uygulamayı yapın.
- Şampuan sonrası ürünlerinizi uygulayın.
- Saçlarınızı hırpalamadan kurulayın.
- Mümkünse kurutma için ısıl işlem yapmayın.
Bu uygulamayı haftada 2 kez yapabilirsiniz. Saçı daha sık şampuanlamak, saç derisindeki doğal besinlerin kaybolmasına yol açabilir. Eğer mantar gibi ciddi cilt problemleriniz varsa hiçbir ürünü doktorunuza danışmadan kullanmayın. Seçtiğiniz ürünlerin ise hem saçınıza hem de birbirine uygun olmasına dikkat edin. Bulabiliyorsanız aynı serinin ürünlerini kullanın. Bu uygulama adımlarından bazılarını çıkarabilir veya listeye yenilerini ekleyebilirsiniz. Çünkü sonuç olarak daha sağlıklı saçlara kavuşmanız kendinize uygun bir bakım rutini oluşturmanıza bağlıdır.