Kepek Neden Olur? Saçtaki Kepek Nasıl Temizlenir?

Kepek, birçok kişinin muzdarip olduğu sorunlardan biridir. Özellikle koyu renk saçlarda oldukça belirgin şekilde görüldüğü için kişileri rahatsız edebilir. İstediğiniz saç modelini kullanmanıza ve dilediğiniz rengi giymenize engel olur. 

Her yaştan ve her cinsiyetten insanın sahip olduğu kepek, saç derinizin görevini yerine getirmesinin bir sonucudur. Birkaç basit ipucuyla bu problemi aşmak mümkündür. Ancak elbette kepek, daha ciddi sorunların habercisi de olabilir. Kepek probleminiz sizi endişelendiriyor ve beraberinde farklı sorunlar getiriyorsa mutlaka bir hekime danışmanız gerekir.

Kepek Nedir ve Neden Olur?

Kepek, saç derisindeki hücrelerin doğal olarak dökülmesinin sonucunda tellerin dibinde biriken beyaz pullardır. Derinizin geri kalan bölümlerinde de görebileceğiniz ölü derilerden neredeyse hiçbir farkı yoktur. Özellikle kuru saçlı bireylerde daha sık görülür. Saç sağlığını etkilemez.

Peki kepek neden olur? Kepek oluşumunun birkaç farklı sebebi olabilir. Cildin çok kuru olması, ilk sebeplerden biridir. Stres, hormonal dengesizlikler ve yetersiz beslenme de kepek oluşumunu tetikleyebilir. Saç derisinde gözlenen bazı olumsuz durumların kepeğe yol açması mümkündür. Örneğin saç derisinde normal olarak bulunan malasseiza mantarının aşırı büyümesi, kepeğe sebebiyet verebilir.

Saçtaki Kepeğe Ne İyi Gelir?

Saçtaki kepeğe iyi gelen birçok öneri mevcuttur. Bu önerilerden sorununuzu ve saç tipinize en uygun olanı seçip uygulamanız mümkündür. “Kepeğe ne iyi gelir?” sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Kepek şampuanları
  • Saç derisi masajı
  • Doğal saç maskeleri
  • İyi beslenme
  • Stresi azaltma

Kepek problemeniz hafifse uygun şampuanı kullanarak bile sorunu çözebilirsiniz. Set hâlinde satılan ürünleri kullanmak da işinize yarayacaktır. Saç derisi masajı, kan dolaşımını artırarak derinin dökülmesini engeller. Doğal maskeler ise saçın kaybettiği sebumu geri kazandırır. Beslenme, egzersiz ve stres yönetimi, genel sağlık için oldukça önemlidir. Herhangi bir problemin tedavisini, bu alışkanlıklarla desteklemeniz size fayda sağlar. 

Aşırı Kepek Problemi Neden Olur?

Saçınızdaki kepek oluşumu, bazen normalin üstünde seyredebilir. Aşırı kepek probleminin de birbirinden farklı sebepleri olabilir. Örneğin kuru ve yağlı saç derilerinin her ikisi de aşırı kepeğe neden olur. Kuru saç derisinde kepek, yetersiz nemden oluşur. Yağlı saç derisinde ise büyüme imkânı bulan mantarlar kepek yapabilir. Yanlış saç ürünü seçimi ve uygulamalar da aşırı kepek problemine yol açar.

Stres ve hormonal değişiklikler, aşırı kepeklenmenin sebepleri arasındadır. Ancak bu problemin seboreik dermatit ve mantar enfeksiyonları gibi daha ciddi sebepleri de olabilir. Seboreik dermatit, saç derisinde kaşıntı, kızarıklık ve kepeğe sebep olan bir cilt hastalığıdır. Bu hastalığın ve mantar enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.

Yoğun Kepek Nasıl Geçer?

Kepek probleminiz ne kadar yoğun olsa da çözümü basittir. Öncelikle muayene olup kepek probleminin tıbbî bir nedenden kaynaklanmadığına emin olun. Eğer enfeksiyon gibi bir rahatsızlık geçiriyorsanız reçetenize uyarak yoğun kepek problemini geçirebilirsiniz. Peki, daha basit sebeplerden kaynaklanan kepek nasıl geçer?

Doğru saç bakım rutiniyle bu problemi aşmanız mümkündür. Saçlarınızı çok sık yıkamayın. Haftada ortalama 2 defa saç yıkamak yeterlidir. Aksi takdirde saç derinizin altındaki doğal sebum azalır, cildiniz kurur ve kepek oluşur. En yaygın kepek oluşumu nedenlerinden biri, saçı kurutan sıcak sudur. Bu yüzden sıcak su yerine ılık su ile yıkanmayı alışkanlık hâline getirebilirsiniz. Aynı zamanda yıkama işlemi sırasında ve sonrasında saç tipinize uygun ürünler kullanmanız kepek oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Ürün sayısını ve kullanım miktarını ideal seviyede tutarak düzenli kullanın. Ürünleri kullanırken saçlarınıza masaj yapmayı ihmal etmeyin. Tüm günü sıkıca toplanmış saçlarla geçirmeyin. Tüm bunları yaparak saçlarınızda kepek oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Kepek Nasıl Oluşur?

Kepek Kendi Kendine Geçer mi?