Yağlı Saç Derisi Bakımı Nasıl Yapılmalı? Yağlı Saç Derisinin Belirtileri

Doğal yağlar, ciltte kendiliğinden üretilir ve vücut sağlığı için gereklidir. Saçtaki yağ da nemli, yumuşak ve parlak görünüm oluşmasına yardımcı olur. Ek olarak saçı korur. Fakat bu yağ oranı aşırıya kaçtığında birtakım problemler ortaya çıkar. Yağlı saç hem kişisel hijyene hem de özgüvene zarar verir. Siz de saç derisinin aşırı yağlanma sebeplerini ve nasıl temizleneceğini öğrenerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Aşırı Yağlı Saç Derisi Neden Olur?

Saç derisi, birkaç katmandan oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. En üstteki epidermis tabakası, dokunabildiğiniz cilt yüzeyidir. Bir altında dermis tabakası bulunur. Burada kan damarları, sinir uçları ve saç kökleri vardır. Onun altında ise alt deri ve yağ tabakası olarak bilinen hipodermis mevcuttur. Bu tabakada gerekli düzeyde üretilen doğal yağlar, saçın nemlenmesini, esnek olmasını ve vücut ısısının korunmasını sağlar. Hipodermis tabakasında üretilen yağ miktarında standardın üstünde artış yaşanırsa aşırı yağlı saç derisi oluşur.

Saç derisinin aşırı yağlı olması, birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlardan ilki genetik faktörlerdir. İkincisi, hormonal değişikliklerdir. Periyodik dönemler ve hamilelik gibi unsurlar bu faktörü etkiler. Kronik stres de vücuttaki dengeleri bozduğu için aşırı yağlanmaya sebep olabilir. Yanlış saç bakımı, hatalı beslenme alışkanlıkları ve çevresel etkenler de aşırı yağlı saç derisine yol açabilir.

Yağlı Saç Derisine Sahip Olduğunuzun Belirtileri

Saç derinizin aşırı yağlandığını anlamak için birkaç belirtiyi takip etmeniz yeterlidir. Bu belirtiler yıkama ve bakım esnasında fark edebileceğiniz gibi günlük hayatınızda da gözlemleyebilirsiniz. Yağlı saç derisi belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Saçınız yıkadıktan kısa süre sonra (bazen aynı gün içinde) yağlanır.
  • Saç köklerinizde yapışkan bir his olur.
  • Saçlarınız matlaşır.
  • Saç telleriniz birbirine yapışarak hacimsiz görünür.
  • Kafa derisinde kepek, beyaz veya sarı renkte pullanma oluşur.
  • Kaşıntı ve rahatsızlık hissi oluşabilir.
  • Kullandığınız saç ürünleri, diplerde birikme yapar.
  • Saçlarınızdan kötü bir koku gelir.
  • Yüzünüzde sivilce ve akne gibi problemler oluşabilir.

Bu belirtilerden birkaçını taşıyorsanız aşırı yağlı saç derisine sahip olabilirsiniz. Elbette bu belirtilerden bazıları, farklı sebeplerden de kaynaklanabilir. En güvenli sonuç için bir dermatoloğa danışmanız tavsiye edilir.

Yağlı Saç Derisi Nasıl Temizlenir?

Yağlı saç derisini temizlemek için doğru bir rutin oluşturmanız gerekir. Aceleci davranıp her yağlandığında saçı yıkayarak kalıcı çözüm elde edemezsiniz. Yağlı saç derisi nasıl temizlenir? sorusunun cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

  1. Yıkama öncesi yağlı saçlara özel maske veya peeling gibi ürünlerle epidermis tabakasını kabaca arındırın.
  2. Uygun bir şampuanı nazikçe masaj yaparak uygulayın. Tırnaklarınızı değil, parmak uçlarınızı kullanın.
  3. Durulamak için ılık su kullanın. Sıcak sudan kaçının.
  4. Dilerseniz bu adımda boy ve uçlarınıza uygun bir bakım kremi kullanabilirsiniz.
  5. Saçların nemini nazikçe alın. Kurutmak için yüksek ısı kullanmayın. Kurutma işleminin ardından fön makinesini soğuk ayarına getirerek saç diplerini serinletin. Bu işlem, yağlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir.
  6. Yıkama işlemini en fazla haftada 3 kez yapın.

Bu rutini takip ederek yağlı saçlarınızı temizleyebilirsiniz. Yıkama aralıklarını kademeli olarak açmak önemlidir. Saçlarınızı her sabah yıkıyorsanız bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz. Gün aşırı yıkıyorsanız 24 saat daha bekleyebilirsiniz. Beklediğiniz süreçte içinize sinmezse başlangıçta kuru şampuan gibi ürünlerden yardım alabilirsiniz.

Yağlı Saç Derisi İçin Bakım Önerileri

Yağlı saç derisi için çözüm, doğru ürünleri seçmekle başlar. Yağlı saçlara uygun hazırlanmış, ağır ve agresif olmayan ürünleri tercih etmelisiniz. Aynı serinin ürünlerini beraber kullanarak gördüğünüz faydayı katlamanız mümkündür. 

Bakım rutini oluşturmanın haricinde sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz de önemlidir. Stresten arınmak için spora veya meditasyona başlayabilir, bir hobi edinebilirsiniz. Aşırı yağlı gıdalardan da uzak durmanız gerekir. Saçları olumsuz hava koşullarından ve kirli ellerden koruyarak da bakım rutininize destek olabilirsiniz. Elbette en doğru öneriler için bir uzmana danışmanız tavsiye edilir.

Yağlı Saçların Bakımı Nasıl Olmalı?

Yağlı ve Dökülen Saçlar İçin Saç Bakım Rutini