Stresten Saç Dökülür mü? Strese Bağlı Saç Dökülmesi

Kişisel sağlığın bir dışa vurumu olan bakımlı saçlar, yalnızca kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olmaz, aynı zamanda sosyal yaşantımızı da olumlu etkiler. Elbette gerek çevresel gerekse genetik faktörlere bağlı olarak saç dökülmesi gibi sorunlarla da karşılaşabiliriz. Bu gibi durumlarda sorunun kaynağını tespit etmek ve buna uygun birtakım önlemler almak faydalı olabilir. Saç dökülmesi ile ilişkilendirilen faktörlerden biri de strestir. Bu yazımızda strese bağlı saç dökülmesi nasıl geçer, bu durumda ne yapılabilir gibi merak edilen soruları yanıtladık. 

Stres Nedir?

Stres; genellikle anlık olarak ortaya çıkan ve endişe verici durumlara bağlı olarak oluşan fiziksel ve zihinsel bir tepki olarak tanımlanabilir. Bu hissiyat, gerçek ya da gerçek dışı endişelere dayanabilir. Zihnimiz gündelik yaşamımızın bir parçası olan gerginliklere, sorunlara ve zorluklara karşı stres ile doğal bir tepki hâline geçer. Yüksek seviyelerde stres ile mücadele etmek, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Hatta kimi zaman sağlık sorunlarına dahi zemin hazırlayabilir. 

Stresten Saç Dökülmesi 

Saçlarımızın genel durumu, genellikle fiziksel ve ruhsal sağlığımızı yansıtan bir göstergedir. Dolayısıyla stres gibi hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı etkileyen sorunlar, saçlarımızı da olumsuz etkileyebilir. Stresten saç dökülmesi, yaşamımızın zorlu dönemlerinde karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Yoğun stres altında kalmak, saç foliküllerinin normal büyüme döngüsünü olumsuz etkileyebilir, dökülmeyi artırabilir. 

Stres saç dökülmesine telogen effluvium denilen bir durumun tetikleyicisi olabilir. Telogen effluvium, saçların anagen (büyüme) döngüsünden telogen (dinlenme) döngüsüne geçiş yapmasıyla karakterizedir ve daha fazla saç dökülmesine yol açabilir. Stres kaynaklı saç dökülmesi, genellikle geçici olabilir; stres faktörü ortadan kalktığında saçlar tekrar normale dönebilir. Bu ve benzeri sorunlarla karşılaşan pek çok kişi “Stresten saç dökülmesi nasıl önlenir?” sorusuna yanıt arayabilir. Bu noktada öncelikle sorunun kaynağını tespit etmek faydalı olacaktır. 

Strese Bağlı Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?

Stresten saç dökülmesi, genellikle telogen effluvium adı verilen durumun belirtisi olarak ortaya çıkar. Peki strese bağlı saç dökülmesi nasıl anlaşılır? Bu durumda saçlar aniden daha fazla dökülür ve genellikle tüm saçlı deri etkilenir. Saçlar, normal büyüme döngüsünden çıkarak dinlenme döngüsüne geçer, daha sonra dökülür. Telogen effluvium nedeniyle saç dökülmesi genellikle geniş alanları etkileyebilir ve saçlar fark edilebilir derecede incelebilir. 

Saç dökülmesi genellikle duş alırken, saç fırçalarken veya şekillendirirken artar. Ayrıca strese bağlı saç dökülmesi farklı belirtilerle de ilişkilendirilebilir. Örneğin; stres, anksiyete, uyku problemleri ve enerji eksikliği gibi semptomlar görülebilir.

Strese Bağlı Saç Dökülmesi Geri Çıkar mı?

Saçlarında dökülme sorunu ile karşılaşan hemen hemen herkesin “Strese bağlı saç dökülmesi geri çıkar mı?” sorusunu sormuş olması muhtemeldir. Strese bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman geçicidir ve saçlar zamanla yeniden büyür. Saç dökülmesi, strese maruz kalmanın ardından genellikle 2 ila 3 ay sonra başlar ve yaklaşık 6 - 9 ay boyunca devam edebilir. Ancak strese bağlı saç dökülmesinin bireyden bireye farklılık gösterebileceği de unutulmamalıdır. 

Strese yol açan faktörler ortadan kalktığında veya kontrol altına alındığında saçların tekrar normal büyüme döngüsüne girmesi mümkün olur. Sağlıklı beslenme, stres yönetimi, uyku düzeni ve saç ve saç derisi için uygun bakım rutinleri gibi önlemler almak, saçların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda saç dökülmesi kalıcı olabilir veya daha uzun bir süreye yayılabilir. Dolayısıyla mutlaka uzman bir doktorun görüşüne başvurulmalıdır. 

Mevsimsel Saç Dökülmesinde Çözüm Bioblas!

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi