Kepek Oluşumu Tamamen Önlenebilir mi?

Kepeklenme, basit bir saç problemi olarak bilinse de kişileri ciddi anlamda etkileyen bir saç sorunudur. Kişisel bakımla ilgili olmasa da kepek, kişinin saçlarının kirli ya da bakımsız görünmesine sebep olabilir. Kaşıntıya sebep olduğu için, problemi yaşayan kişilerde rahatsızlık verir.

Kepek, kadınlarda ve erkeklerde görülebilen, beyaz renkli saç derisi pullarının saçın yüzeyinde görünmesine sebep olan bir sorundur. Yapılan araştırmalara göre kepek sorunu, toplumda her iki kişiden birinde görülmektedir. Kişiden kişiye bulaşma eğilimi göstermez fakat bu problemi yaşayan kişiler için estetik olarak sıkıntı yaratan bir durum olarak kendini gösterebilir.

Kepek Nasıl Oluşur?

Cilt, kendini sürekli yeniler. Cildin alt kısmındaki yeni hücrelerin oluşumuyla üst yüzeye ölü hücreler ittirilir. Bu saçlar için doğal bir süreçtir. Fakat başka etmenlerden dolayı saç derisinde meydana gelen bozulma sebebiyle saç derisinde ölü deri hücreleri birikmeye başlar ve kepeklenme bu şekilde oluşur. Kepek oluşumuna sebebiyet verebilecek bazı rahatsızlıklar vardır. Bunlar;

Seoreik Dermatit; yüzün, vücudun ya da derinin bazı bölgelerinin kaşınması, kızarması ve pullu halde dökülmesine sebep olan ve yaygın olarak görülen bir cilt hastalığıdır.

Tinea Capitis; saç derisinde görülen mantar enfeksiyonu hastalığıdır. Halk arasında saçkıran olarak da bilinir.

Alerjik Temas Dermatiti; saç derisine uygulanan köpük, sprey, boya ve jöle gibi kimyasallara karşı cildin gösterdiği reaksiyonlara denilir.

Sedef hastalığı; Ciltte kırmızı, kabuklu lekelenmeye ve döküntülere sebep olan bir cilt hastalığıdır.

Kepek Oluşumunu Önlemek için Neler Yapılabilir?

o   Kullandığınız Ürünlere Dikkat Edin

Günlük olarak kullanılan saç bakım ürünleri ve cilt ürünlerinin bitkisel olmasına ve çok çeşitli olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla etkenli maddeyle temas halinde olmak, saç derisini tahriş edebilir. Kısaca ürün çeşitliliği, pullanma ve kaşıntıya sebep olabilir. Bitkisel şampuan kullanımı da bu noktada cilde temas eden kimyasal içerikli ürünlerden uzak durmak amacıyla oldukça önemlidir.

o   Beslenme Düzeni ve Vitaminler

Kişilerin vücut yapılarına ve düzeylerine göre ihtiyaçları olan vitamin alımı eksikliğinde kepek sorunu ortaya çıkabilir. Yapılan tetkikler sonrasında tahıllar, meyve ve sebzeler ile alınan gerekli vitaminler kepek sorununun azalmasında metabolik yoldan etkili olabilirler. Kepek sorunu, kullanılan bitkisel şampuanlar ve beslenme düzenindeki değişimlere bağlı olarak azaltılabilir. Fakat ciddi anlamda kepek problemi yaşayan ve azalma görülmeyen kişiler en yakın zamanda uzman bir hekimden yardım almalıdır.

Şampuan Değişimi Kepeğe Sebep Olur mu?

Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?