Hamilelikte Saç Dökülmesi Neden Olur?

Hamilelikte değişen hormonlarla birlikte, vücutta birçok değişiklik fark edilmesi mümkündür. Kadınlarda saç dökülmesi de bunlardan biri olarak karşımıza çıkabilir. Günde 50-100 tel arası saç dökülmesi normal kabul edilir. Telogen effluvium, hamilelikten bir ila beş ay sonra meydana gelen aşırı saç dökülmesidir. Hamilelik sırasında saç dökülmesi nadir değildir, kadınların %40 ila 50'sini etkiler; ancak hamilelik sırasındaki çoğu değişiklik gibi bu da geçicidir.

Herhangi bir zamanda saçınızın yaklaşık %90'ı uzarken, diğer %10'u dinlenme evresine girer. Her iki ila üç ayda bir dinlenen saçlar dökülür ve yerine yeni saçların çıkmasına olanak sağlar. Hamilelik sırasında yükselen östrojen seviyeleri, saç folikülünün doğal dökülme döngüsünü yavaşlatır. Bunun sonucunda da, bazı kadınlar hamileyken daha az tüy kaybedebilir. Ancak durum her zaman böyle değildir. Hamilelik döneminde hormon seviyelerinin olduğu gibi farklı etkenlerin de saç dökülmesine neden olabilir. Eğer fazla miktarda saç dökülmesi yaşıyorsanız, teşhis için bir uzmana danışmanız iyi bir seçenek olacaktır.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Nedenleri

Bazı kadınlar, stres veya şok nedeniyle saçlarının incelmesi ve dökülmesi ile karşılaşabilir. Bu durum tıbbi literatürde telogen effluvium olarak adlandırılır ve hamilelik sırasında az sayıda kadını etkileyebilir. Telogen effluvium, saçların normal büyüme döngüsünü bozarak saçların dinlenme evresine daha erken girmesine yol açar. Bu, genellikle ani veya yoğun bir stresin ardından ortaya çıkar.

Hormonal Değişiklikler

Hamileliğin ilk üç aylık dönemi, büyüyen bebeği desteklemek için hormon dengelerinin önemli ölçüde değiştiği bir dönemdir. Bu hormonal değişiklikler, vücudun strese girmesine neden olabilir. Stres, başınızdaki saçların yüzde 30 veya daha fazlasını saç yaşam döngüsünün telojen veya "dinlenme" evresine sokabilir. Normalde günde yaklaşık 100 saç teli dökülürken, bu stresli dönemde bu sayı 300'e kadar çıkabilir.

Hormonal değişimlere bağlı saç dökülmesi hemen fark edilmeyebilir. Saç dökülmesi ve incelmenin fark edilmesi genellikle iki ila dört ay sürebilir. Bu sürenin sonunda, saç dökülmesi belirgin hale gelebilir ve saçlarda genel bir seyrelme görülebilir. Ancak bu durum genellikle altı aydan uzun sürmez ve kalıcı saç kaybına yol açmaz. Saçlar, hormonal denge yeniden sağlandığında ve vücut stresten kurtulduğunda, doğal büyüme döngüsüne geri döner.

Tiroid Problemleri

Hamilelik sırasında tiroid bozuklukları, hipertiroidizm (çok fazla tiroid hormonu) veya hipotiroidizm (çok az tiroid hormonu), fark edilmesi zor olabilir. Tiroid hormonları, vücudun metabolizmasını düzenler ve hamilelikte bu hormon seviyelerindeki dengesizlikler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hipotiroidizm belirtileri arasında saç dökülmesi, kas krampları, kabızlık ve yorgunluk yer alır. Hamilelik sürecinde bu belirtiler başka durumlarla da karışabilir, bu yüzden tanı konması zor olabilir. Tiroid sorunları, genellikle basit bir kan testi ile teşhis edilir.

Demir Eksikliği

Demir eksikliği, vücuttaki farklı dokulara oksijen sağlamak için yeterli kırmızı kan hücresine sahip olmadığınızda ortaya çıkar. Başka belirtilerin yanında saç dökülmesi de görülebilir. Hamilelik döneminde demir eksikliği görülme olasılığı yüksektir. Şiddetli sabah bulantıları belirtiler arasında gösterilebilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, bir uzmana danışarak kan testi ile teşhis edilebilir.

Bu durumda saç dökülmesi kalıcı değildir. Hormon veya vitamin seviyeler normal seviyesine döndüğünde saç eski sağlığına kavuşur.

Hamilelikte Saç Sağlığı Nasıl Korunur?

Bazı durumlarda hamilelikte saç dökülmesini engellemek mümkün olmayabilir. Fakat deneyebileceğiniz bir kaç yöntem bulunmaktadır. Kadınlarda saç dökülmesi, hamilelik döneminde oldukça yaygın bir durumdur ve genellikle hormonal değişiklikler, stres veya beslenme yetersizlikleri gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Ancak, bu durumun önlenip önlenemeyeceği tamamen saç dökülmesinin sebebine bağlıdır. İşte saç dökülmesini en aza indirmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

Saç sağlığınızı korumak için dengeli ve sağlıklı bir diyet önemlidir. Özellikle protein, demir ve diğer önemli besin maddelerini yeterince aldığınızdan emin olun. Hamilelik döneminde, hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için beslenmenize ekstra özen göstermeniz gerekir.

İlaç ve Takviyeler

Kullandığınız bazı ilaçlar veya takviyeler saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Bu nedenle, doktorunuza aldığınız tüm ilaçları ve takviyeleri danışarak kullanmalısınız.

Saçınızı Nazik Kullanın

Saçınızı sıkı örgüler, topuzlar veya atkuyruğu gibi şekillerde toplamaktan kaçının. Bu tür saç stilleri, saç tellerinizi çekerek dökülmesine neden olabilir. Ayrıca, saçlarınızı bükmek, çekmek veya ovuşturmak gibi alışkanlıklardan uzak durun.

Şampuanlama ve Tarama

Saçınızı yıkarken nazik olun ve saçlarınızı karışıklıklardan arındırmak için geniş dişli bir tarak kullanın. Bu, saçlarınızın daha fazla zarar görmesini ve dökülmesini önler.

Sert İşlemlerden Kaçının

Saçlarınızı dinlendirmek ve kimyasal işlemlerden kaçınmak da önemlidir. Sıcak rulolar, maşa, sıcak yağ ve kalıcı işlemler gibi sert uygulamalardan uzak durun. Bu tür işlemler saçınıza zarar vererek dökülmeyi artırabilir.

Doktorunuza Danışın

Saç dökülmesinin altında yatan nedeni bulmak her zaman kolay olmayabilir. Fiziksel muayene ile belirlenemeyen durumlar için doktorunuza danışın. Çoğu durumda hamilelik sırasında yaşanan saç dökülmesi geçicidir, ancak bazı durumlarda vitamin seviyelerinin yükseltilmesi veya hormon seviyelerinin düzenlenmesi için tedavi gerekebilir.

Saç Bakım Ürünleri ve Saç Kesimi

Saçlarınızı zaten kaybettiyseniz, hacim kazandırıcı şampuan ve saç kremleri kullanmayı deneyin. Ağır formüller saçınızı ağırlaştırabilir. Saç kremini uygularken saç dipleriniz yerine uçlarına odaklanarak daha fazla hacim elde edebilirsiniz. Ayrıca, saçlarınızın daha dolgun görünmesini sağlamak için kısa bob gibi saç kesimlerini tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Ne Zaman Biter

Hamilelik sırasında ve doğum sonrası dönemde saç dökülmesi, hormonal değişiklikler ve vücudun geçirdiği diğer dönüşümler nedeniyle yaygın bir durumdur ve genellikle geçicidir. Genellikle saç dökülmesi altı ay ila bir yıl içinde düzelir ve saçlarınız eski sağlığına kavuşur. Bu süre zarfında dengeli beslenmek, saçınıza nazik davranmak ve kimyasal ile ısı işlemlerinden kaçınmak saç sağlığınızı destekler. Eğer saç dökülmesi aşırı derecede fazla ise veya başka kalıcı belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa, bir doktora başvurarak altta yatan olası nedenleri araştırmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir.

Kaynakça

  1. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/hair-loss-during-pregnancy/
  2. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/hair-treatments-during-pregnancy/
  3. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/changes-to-hair-during-pregnancy
  4. https://flo.health/pregnancy/pregnancy-health/staying-healthy/hair-loss-during-pregnancy
  5. https://www.healthline.com/health/hair-loss-in-pregnancy
  6. https://www.healthline.com/health/hair-loss-women