Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur?

Kadınlarda doğum sonrası ilk 2 – 6 ay arasında gözle görülür saç dökülmesi normal sayılabilir. Fakat bu durum, her kadın için aynı düzeyde değildir. Tüm kadınlar doğum sonrası saç dökülmesi problemi yaşamayabilir. Bazıları ilk doğumda saç dökülme şikâyeti yaşarken, diğer doğumlarında bu problemle karşılaşmayabilir. Bu durum, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

Hamilelik süresinde vücudun östrojen ve progestoren seviyelerinde yükselme yaşanır. Bu durum da saçların daha kalın, parlak teller oluşturmasını ve büyümenin hızlanmasını sağlar. Fakat hamilelik sonrasında yaşanan saç dökülmesi hem hormonal hem de stres kaynaklı olabilir. Hormonların değişmesiyle vücutta yaşanan psikolojik etkilerin, farklı ve alışılmadık bir döneme alışma sürecinin doğum sonrası saç dökülmesine birtakım etkileri olabilir. Hamilelik sonrası vücutta değişen tüm dengelerle birlikte, tiroit bezinin ve demir eksikliğinin de saç büyümesine etki ettiği söylenebilir.

Doğum sonrası saç dökülmesi kişiye bağlı değişiklik göstermesiyle birlikte genellikle geçici özelliktedir. Birçok kadında saç dökülmeleri, birkaç ay sonra sona erebilir. Saç büyüme rutini yaklaşık 6 yıl içerisinde normale döner. Bazı kadınlarda ise saç dökülme problemi, hamilelikten sonra 1 sene süreyle devam edebilir. Kişilerde saç dökülme ciddi oranda yaşanıyor ve süreç 1 yıldan fazla süredir devam ediyorsa, mutlaka uzman bir hekim ile görüşmek gereklidir.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesini Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelik sonrasında dökülen saçların normal büyüme rutinine geri dönmesini beklerken bazı püf noktalara dikkat edilebilir ve böylelikle saç dökülmelerinin etkisini bir nebze azaltabilirsiniz. Bunlar;

  • Doğal içerikli, bitkisel, saçları besleyen saç şampuanları ve bakım kremleri kullanılabilir. Saç dökülmesine karşı en iyi şampuan, kimyasal içerikli olmayan saçlara zarar vermeyen şampuanlardır.
  • Saçları daha dolgun ve hacimli gösteren ürünlerden faydalanılabilir.
  • Saçlar, geren ve zarar veren kimyasal özellikteki maddelerden, yüksek ısıl işlemlerden uzak tutulmalıdır.
  • Stresi azaltmak; doğum sonrasında değişen yaşama ayak uydurmak zorlu olabilir fakat stres seviyesinin azalması hormon dengesizliğini düzenleyebilir.
  • Yeterli ve sağlıklı miktarda beslenmek; zihnin ve saç büyümesinin sağlıklı bir biçimde işlemesi için yeterli beslenmek oldukça önemlidir. İhtiyacınız olan protein ve günlük su alımı miktarı saç folikülleri açısından büyük oranda etki sağlayabilir.
  • Vitamin ve mineral desteği almak; vücudunuz için gerekli olan vitamin ve mineral desteğini öncelikle tam tahıllı gıdalar, taze meyveler ve sebzelerden almalısınız.

Saç Dökülmesi Yaşayanların Şampuan Seçimi Nasıl Olmalı?

Saç Dökülmesine Karşı Şampuanlar Efsane mi Gerçek mi?

Aşırı Saç Dökülmesi Nedir? Günde Kaç Tel Saç Dökülmesi Normaldir?

Saç Dökülmesine Karşı Bitkisel İçerikli Çözümler

Gerçek Saç Dökülmesine Karşı Sarımsaklı Şampuan

Saç Dökülmesini Önleyen Şampuan

Saç Dökülmesine Karşı Argan Yağı Etkisi

Saç Dökülmesine Karşı En İyi Şampuan

Mevsimsel Saç Dökülmesinde Çözüm Bioblas!

"Saçlarım Neden Dökülüyor?'' Diyenlere: Saç Dökülmesinin Yaygın Nedenleri

Saç dökülmesine karşı büyük yenilik, BIOBLAS PROCIYANIDIN Şampuan