Çinkonun Saç Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Kimyasal element tablosunda yer alan çinko, vücudun doğal bir parçasıdır. Proteinlerin yapısında da bulunan çinkonun insan sağlığına birçok faydası bulunur. Genel sağlığın yanı sıra saçlar sağlığı üzerinde de etkilidir. Saçların parlaklığından uzamasına kadar birçok konuda rol oynar. Dolayısıyla vücuttaki çinko seviyesinin ideal oranda tutulması önemlidir. Sizin de doğal besin yoluyla veya takviye gıdalar yoluyla bu maddeyi vücudunuza alarak söz konusu faydalardan yararlanmanız mümkündür.

Çinko Nedir? Ne İşe Yarar?

Çinko, sağlık konulu içeriklerde sıkça karşımıza çıkan kavramlardan biridir. Peki uzmanların dilinden düşürmediği çinko nedir? Çinko, kimyasal metaldir. Doğada kendiliğinden bulunur. Doğal formu genellikle çinko oksit veya sülfürdür. Doğada var olan birçok element gibi çinko da insan vücudunda mevcuttur. Öyleyse insan vücudundaki çinko ne işe yarar?

İnsan vücudunda çinko, çeşitli biyolojik işlevleri destekler. Çeşitli biyokimyasal reaksiyonlara katıldığı da görülür. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, hücre bölünmesi, DNA stabilitesinin sağlanması ve protein sentezi gibi farklı rolleri vardır. Yaraların iyileşmesi ve tat alma duyusunu gelişmesine de katkı sağlar. Aynı zamanda çinko, saçlar için de oldukça faydalıdır. Çünkü bu madde, birçok enzim ve proteinin yapısında yer alır. Saç da keratin adı verilen proteinlerden oluştuğu için çinkoya doğal olarak ev sahipliği yapar.

Çinkonun Saça Faydaları Nelerdir?

Çinko, saç tellerinin yapısında doğal olarak bulunan bir elementtir. Saçtaki çinko miktarı vücudun geneline göre az olsa da etkili bir unsurdur. Çinkonun saça faydalarından bazılarını aşağıda bulmanız mümkündür.

  • Saç büyümesini destekler: Saç foliküllerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olan çinko, büyümeyi destekler. Saç köklerindeki hücre bölünmesini teşvik ederek yeni tellerinin oluşmasına katkıda bulunur.
  • Saç derisi sağlığını destekler: Yağ dengesi sağlayan çinko, kepek oluşumunu azaltabilir. 
  • Parlaklık ve dayanıklılık sunar: Çinko, saçtaki protein dengesini stabilize ederek daha parlak, canlı, güçlü ve esnek saçlara sahip olmanızı sağlar.
  • Saç rengini korur: Saç pigmentasyonunu koruyarak solmaların önüne geçer.
  • Saç dökülmesini engellemeye yardımcı olur: Çinko, saç dökülmesi üzerine etkili olduğu düşünülen bir elementtir. Saçların kırılmasını ve incelmesini önleyerek dökülme problemi yaşayanlara dolaylı olarak fayda sağlayabilir.

Çinko, saçınız için tüm bu faydaları sağlar. Ancak genel saç sağlığı yalnızca çinko alımına bağlı değildir. Diğer protein ve mineraller ya da bakım rutini ve duygu durumu gibi daha birçok faktör, saç sağlığını etkiler. Saç bakım rutininize katkı sağlaması adına vücudunuzdaki çinko düzeyine baktırabilirsiniz. Saç için çinko kullanımı konusunda genel cerrahiye, beslenme uzmanına veya dermatoloğa görünebilirsiniz.

Çinko İçeren Besinler Nelerdir?

Çinko, sağlıklı beslenme düzeninde atlanmaması gereken bir unsurdur. Bu nedenle günlük öğünlerinizde mutlaka çinko içeren besinler bulunmalıdır. “Peki çinko nelerde var?” diyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

  • Kırmızı et
  • Deniz ürünleri
  • Tohumlar
  • Baklagiller
  • Süt ürünleri
  • Tam tahıllar
  • Kabuklu yemişler
  • Tavuk

Kırmızı etlerden özellikle dana ve kuzuda yüksek çinko bulunur. Deniz ürünleri arasında ise istiridye, karides, kalamar ve yengeç ilk sıralarda yer alır. Tohumlar kategorisinde kabak çekirdeği, susam, badem, fındık, fıstık ve ceviz başı çeker. Nohut, mercimek, fasulye ve bezelye gibi baklagiller de çinko açısından zengindir. Bunların yanı sıra süt tüketerek çinko almanız mümkündür. Benzer şekilde peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri de bu konuda destekçidir. 

Eğer çinkoyu tahıl ürünlerinden almak isterseniz kepekli ürünler, tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi ve kahverengi pirinci değerlendirebilirsiniz. Kabuklu yemişlerden ise çiğdem ve kabak çekirdeğini tüketebilirsiniz. Son olarak tavuk eti de çinko açısından zengin bir besindir. Takviyeye ihtiyaç duyarsanız doktorunuzun tavsiye ettiği bir çinko vitaminini kullanmanız mümkündür.

Saç Dökülmesini Önlemek Mümkün mü?

Yoğun Saç Dökülmesi Neyin İşareti?

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç Dökülmesi Yaşayanların Şampuan Seçimi Nasıl Olmalı?