Tiroid Hastaları Saç Dökülmesi Karşısında Ne Yapmalı?

Tiroid Hastaları Saç Dökülmesi Karşısında Ne Yapmalı?

 

Tiroid Nedir?

Metabolizmadan sorumlu olan tiroid bezleri, zamanda enerji üretimine yardımcı olan bezlerden biridir. Bazı zamanlarda tiroid bezlerinin yavaş çalışmasıyla birlikte “hipotiroidizm” adı verilen durum ortaya çıkar. Düşük tiroid olarak bilinen bu durumun sonuçlarından biri de saç tellerinin güçsüzleşmesi ve devamında dökülmesidir.

Tiroid ve Saç Dökülmesi

Tiroid bezlerinin normalden daha az çalışması kilo alma, depresyon, yorgunluk veya kuru cilt gibi birçok duruma sebep olabilir. Bunlardan biri de koparak saç dökülmesi ve saçların hassaslaşmasıdır. Tiroid hormonu, vücudun birçok bölümüyle etkileşim halindedir. Özellikle saç köklerini etkileyen sebum üretimi ve sebase bezleri ve dolayısıyla saç telleri de tiroid hormonlarından etkilenir. Tiroid bezlerinin yanlış çalışmasıyla birlikte saç folikülleri uyku durumuna geçer. Böylece uyku aşamasında olan saç telleri yavaş yavaş kırılganlaşmaya ve dökülmeye başlar. Bunun aksine bir diğer tiroid hastalığı olan “hipertiroidizm” de tiroid hormonlarının çok fazla çalışmasıdır. Hormonların fazla çalışması da bazı zamanlarda dökülmeye sebep olabilir. Tiroid bezlerinde yaşanan dengesizliğin birçok sebebi olabileceği gibi bu dengesizliği engellemenin de birçok yöntemi vardır.

 

Tiroid Dengesizliği Sonucu Oluşan Saç Dökülmelerini Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Tiroid kaynaklı saç dökülmeleri karşısında yapılabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. En doğrusu bir hekime başvurmaktır.

 

1.Laboratuvar Testi

Saç dökülmelerinin en büyük sebeplerinden biri olan tiroid bezlerinden şüpheleniliyorsa laboratuvar testi yaptırmak iyi bir seçenektir. Tiroid aktifliğinin ne durumda olduğunun bilinmesi tedavi için daha iyi bir yol çizilmesine yardımcı olur.

 

2.Takviye

Tiroid hormonunun az çalışması durumunda oluşan saç dökülmeleri için takviye almak mantıklı olacaktır. Test sonrası tiroid bezlerinin ne şekilde çalıştığı daha iyi anlaşıldığı için yine bir doktor yardımıyla takviye programı belirlemek iyi olacaktır.

 

3.Stres

Hem tiroid hormonlarının çalışma düzenini hem de direkt olarak saç köklerini etkileyen stres faktörü olabildiğince uzak durulması gereken bir durumdur.

 

4.Saç Analizi

Saç analizi yaptırmak saçlarda meydana gelen problemlerin anlaşılmasında etkili bir yöntemdir.

 

5.Beslenme

Saç kökleri besinlerden alınan vitamin ve minerallerden yararlandığı için beslenme programı da oldukça önemlidir. Özellikle iyot, selenyum, demir ve vitamin içerikli olan besinler tüketmek tercih edilebilir.