Boyalı Saçlar İçin Bakım Önerileri

Boyalı saçlar, ister tüm saçı kaplayan renklendirme ister röfle veya balyaj gibi her türlü kimyasal işlemden geçmiş saçlardır. Bu gibi işlemler, saçınızın doğal kimyasal yapısını değiştirir ve bu nedenle özel bakıma ihtiyaç duyar. Farklı kimyasal yapıya sahip olduğundan, boyalı saçlar, doğal saça kıyasla zamanla solma ve canlılığını kaybetme eğilimindedir. Düzenli kuaför ziyaretleri önemli olsa da, randevular arasında saç renginizin ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Küçük rutin değişiklikleri yaparak, boyalı saçlarınızın parlak ve canlı görünmesini sağlayan sağlıklı saç bakımı alışkanlıkları geliştirebilirsiniz.

Boyalı saçlar için saç bakımı önemlidir. Boya, içerisinde bulunan kimyasallardan dolayı saç yapısına zarar verir. Özellikle açık renk boya tercih eden kişilerin, sürekli olarak saçını boyamak zorunda kalması saçı oldukça yıpratır. Saçın kendine gelmesi için nemlendirilmesi, gerekli bakımların yapılması ve onarıcı ürünlerin kullanılması önemlidir. Boyalı saçlar için bakım şampuanları kullanılarak da saçtaki boyanın daha uzun süre saçta kalması sağlanabilir. Böylece saç boyama sıklığı azalır ve bu da saçın daha fazla yıpranmasının önüne geçer. Örneğin doğru ürün kullanımı, saçlarınız uyguladığınız suyun sıcaklığı, yıkama sıklığı gibi etmenler, saç renginizin solmasına ve canlılığını kaybetmesine sebep olabilir.

Boyalı saç bakımı için kullanılabilecek birçok ürün vardır. Şampuanlar, bakım kremleri, yağlar ve serumlar saça sağlıklı bir görünüm kazandırmak ve boya nedeniyle kırılmış uçları onarmak için özel olarak tasarlanır. Özellikle saç bakım yağı kullanmak, boyadaki kimyasal maddelerin kuruttuğu saç tellerine nefes aldırır.

Kuru ve yıpranmış saçlar için en çok tercih edilen yağlardan birinin argan yağı olduğu görülmüştür. Saça parlaklık kazandıran yağ, boyalı saçlar için boyanın uzun süre kalıcılığını sağlar. Saç diplerine de faydası bulunduğundan saçların gür görünmesine katkıda bulunur. Onarıcı bakım yağı olarak kullanılabilecek argan yağı şampuan içerisine koyulabilir veya direkt olarak saçta bekletilerek durulanabilir.

Boyalı Saç Bakımı Nasıl Olmalı?

Genel olarak, saç boyanırken seçilen boyanın organik olması, saça daha az zarar verir. Bu yüzden boya seçiminde bitkisel içerikli boyaların tercih edilmesi daha uygundur. Her ne kadar bitkisel olsa da saç yapısına zararı olacağından ek bakım ürünlerinin kullanılması da önemlidir. Saç bakımında kullanılabilecek boyalı saçlar için bakım yağı saç yıkanmadan önce tüm saç derisine ve saç uçlarına yedirilmeli ve 20 dakika bekletildikten sonra yıkanmalıdır. Saç yıkanırken boyalı saçlar için uygun şampuanlardan biri kullanılmalı ve üzerine saç bakım kremi uygulanarak onarıcı etki arttırılmalıdır.

Boyalı saçlarınızı daha canlı göstermek için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem olabilir. İşte onlardan bazıları:

Saç Yıkama Sıklığı

Saçları sık yıkamak, boyalı saçlar için saç renginin daha hızlı akmasına sebebiyet verebilir. Yani saçlarınızı ne kadar sık yıkarsanız, o kadar hızlı saç renginiz solar. Bu sebeple, saç yıkama sıklığınızı değiştirmek, örneğin haftada 2-3 kez yıkamak saç renginizi daha uzun süre korumanıza yardımcı olacaktır.

Şampuan

Şampuan kullanımı her saç tipi için önemlidir. Özellikle boyalı saçlar için özel olarak üretilen şampuanların kullanımı, saç renginizin canlılığını korumanıza yardımcı olur. Aksi takdirde, saç renginiz daha hızlı solmaya eğilimli olabilir.

Saç Kremi

Boya işlemi saçları yıpratan bir işlemdir. Çünkü boyadan sonra saçlar daha kırılgan hale gelir. Bu yüzden saç kremlerinde bulunan yağlar ve diğer nemlendirici öğeler, saçlarınıza bariyer oluşturarak hem renk korumasına yardımcı olur, hem de saçlarınıza yumuşaklık sağlar.

Isı

Saça ısı uygulamak da saçı yıpratan etkenlerden biridir. Isı işlemi uygulamadan önce koruyucu sprey ya da krem kullanmak etkili olabilir. Tabii ki, en önemli önlem, saçı ısıdan olabildiğince uzak tutmaktır.

Doğal Ürün Kullanımı

Doğal ürünler, içerikleri nedeniyle her zaman daha etkili ve saçlarınız için yararlıdır. Boyalı saçlar için formüle edilen şampuan ve saç bakım ürünleri tercih etmeniz, saç renginizi korumanıza ve yıpranmaya karşı önlem almanıza yardımcı olur.

Kurutma

Fön makinesi, düzleştiri gibi ürünlerin kullanımı saçta nem kaybına sebep olur. Bu yüzden yıkama sonrası saçların kendi kendine kuruması daha sağlıklıdır.

Sülfattan Kurtulun

Boyalı saçlara sahip olanlar için sülfat kullanımı her zaman iyi değildir. Bu temizleyici maddeler boyalı saçlarda çok agresif olabilir ve rengin normalden daha hızlı solmasına neden olabilir. Bunun yerine, saç renginizi soldurmadan temizleyebilen, sülfat içermeyen şampuan ve saç kremlerini tercih edin.

Su Sıcaklığı

Saçlarınızı yıkarken suyunuzun sıcaklığı da saç renginiz üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir. Isı, saçınızın dış katmanını oluşturan kütikülün şişmesine ve açılmasına neden olabilir. Bu durum, saçınızdaki renk moleküllerinin saç telinden dışarı akmasına ve rengin solmasına yol açar. Bu etki, özellikle kızıla boyanmış saçlarda daha belirgindir. Kırmızı boya molekülleri diğer renklere kıyasla daha büyük olduğundan, ısıdan kaynaklı solmaya karşı daha hassastırlar. Dolayısıyla, saçlarınızın rengini korumak için duş sırasında sıcak sudan kaçınmanız önemlidir.

Güneş Koruması

Cildimiz gibi, saçlarımz da güneşten fazlaca etkilenebilir. Özellikle boyalı saçlar için, güneşe maruz kaldığında renk solması mümkündür. Bunun önüne geçmek için güneş koruması içerikli saç ürünleri kullanımı önemlidir. Bunun yanında, şapka kullanımı da etkili olabilir.

Klor Koruması

Klorun saç rengine karşı açıcı etkisi olduğunu biliyoruz. Özellikle yaz aylarında, havuzlarda bulunan klor saç renginizin açılmasına sebep olabilir. Bu yüzden havuza girmeden önce bakım yapmak önemlidir. Saç kremi uygulayarak saçlarınıza koruyucu katman oluşturmak ve saçlarınızı topuz yapmak, bu konuda size yardımcı olacaktır.

Saç Maskeleri

Haftada 2 kez saçlarınıza maske uygulamak, saçlarınızdaki hasarı onarmaya, saçlarınızın parlaklığını arttırmaya ve rengin daha uzun süre canlı kalmasına yardımcı olur, aynı zamanda saçlarınızı da besler.

YAZIYI OKUYANLAR BU ÜRÜNLERİ İNCELEDİ

YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

Saça Doğal Bakım

Argan Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Işıltılı Saçlar İçin Öneriler

Kıvırcık Saçlar İçin Saç Kremi Kullanımı

Saça İyi Gelen 7 Bitki

Saç Tipine Göre Şampuan Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Kırık Saç Uçları ile Mücadele