Aşırı Saç Dökülmesi Nedir? Günde Kaç Tel Saç Dökülmesi Normaldir?
Saç dökülmesi, son derece doğal bir süreçtir. Saçlar büyür, gelişir ve dökülür. Ancak aşırı derecede saç dökülmesi, bir sağlık problemidir. Saçın sağlıksız olduğunu gösteren bu problem, yalnızca kötü bir görüntüye sebep olmaz. Farklı sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Her gün dökülmesi gereken miktardan daha fazla saç teli kaybediyorsanız bir hekime danışmanız tavsiye edilir.
Aşırı Saç Dökülmesi Nedir?
Bir saç teli, fiziksel düzlemde kök, gövde ve uç olmak üzere üç bölümden oluşur. Kökler canlı, gövde ve uçlar ölü hücrelerdir. Derinin altında yer alan saç kökü, büyüme döngüsünü kontrol eden hücreleri ve kan damarlarını içeren folikülleri saklar. Foliküllerde işleyen saç döngüsü süreci, üç aşamadan oluşur.
Birinci aşama anajendir. Anajen adı verilen büyüme evresinde yeni saç hücreleri oluşur. Böylece hem dökülen saçların yerine yenisi çıkar hem de mevcut teller uzar. Bir saç teli 2 ila 7 yıl boyunca uzamaya devam edebilir. İkinci aşama katagendir. Bu geçiş evresinde büyüme durur ve kök ile saç telinin bağlantısı zayıflar. Bu aşama, 2-3 hafta kadar sürer. Üçüncü aşama ise telogendir. Dinlenme aşamasında kök, eski saç telini bırakır ve yenisini büyütmek için hazırlık yapar. Telogen, 2 ila 4 ay süren bir evredir.
Normalden fazla saç teli telogen evresine geçer ve bu aşamada yeni hücreler geliştiremezse aşırı dökülme başlar. Aşırı saç dökülmesinde çoğunlukla teller, kökten ayrılır. Dolayısıyla kafa derisinde seyrelme gözlenmeye başlar. Farklı dökülme tipleri sonucunda kafa derisinde yer yer boşluklar oluşması da mümkündür.
Günde Kaç Tel Saç Dökülmesi Normal Kabul Edilir?
Her gün tarama veya yıkama sırasında birkaç tel saçın döküldüğünü görebilirsiniz. Günde kaç tel saçın döküldüğüne dair net bir rakam vermek doğru değildir. Çünkü günlük normal dökülme miktarı, biyolojik faktörlere ve mevsim koşulları gibi çevresel etkenlere bağlıdır. Ancak genel olarak günde 50 ila 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğunu söylemek mümkündür.
Eğer siz her gün daha fazla tel kaybettiğinizi düşünüyorsanız “Aşırı saç dökülmesi neden olur?” sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Yoğun strese maruz kalmak, travma ya da şok yaşamak, ciddi bir hastalık ve ağır bir tedavi geçirmek, aşırı dökülmeye neden olabilir. Hormonal değişiklikler, yaşlanma, genetik faktörler ve deri hastalıkları da aşırı dökülme sebebidir. Beslenme ve dışarıdan yapılan işlemler gibi farklı faktörlerin de her gün normalden fazla saç telinizi kaybetmenizin sebepleri arasında sayılabilir.
Kadınlarda Aşırı Saç Dökülmesi Neden Olur?
Aşırı saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda gözlenen bir sorundur. Bu sorun birden fazla ve birbirinden farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. En doğru tespit için bir hekime danışmanız tavsiye edilir. Peki kadınlarda aşırı saç dökülmesi neden olur? Kadınlarda aşırı saç dökülmesinin birkaç yaygın nedenini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Androgenetik alopesi: Kadın tipi saç dökülmesi olarak bilinir. Genetik yatkınlık sonucunda ortaya çıkar. genellikle saç çizgisinin geri çekilmeye başlamasıyla kendini gösterir. Tepe bölgesinde seyrelmeye sebep olur.
- Hormonal değişiklikler: Hamilelik, doğum sonrası dönem, menopoz gibi hormon seviyelerinin dalgalandığı süreçlerde aşırı dökülme görülebilir. Aynı zamanda tiroid ve polikistik over gibi hormonal hastalıklar da dökülme sebebi olabilir.
- Telogen effluvium: Yoğun stres, ciddi hastalıklar, aşırı kilo kaybı, ameliyat ve eksik beslenme telogen effluviuma sebep olabilir. Saçların köklerden ayrıldığı bu dökülme süreci, birkaç ay sürebilir.
- Saç derisi hastalıkları: Sedef, mantar enfeksiyonu ve egzama gibi deri rahatsızlıklarının dökülme sorununa yol açtığı bilinir.
- Saç manipülasyonu: Sıkı saç modelleri, ısıl ve kimyasal işlemler, aşırı saç dökülmesine sebep olan etkenler arasındadır.
Bu etkenlerden bir veya birkaçı, yaşadığınız saç dökülmesinin sebebi olabilir. En doğru tanıyı saptayıp tıbbi tedaviye başlayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Kendinize ve saçlarınıza iyi bakarak dökülmenin önüne geçmeniz mümkündür.