Sarımsak; yemeklerde ve doğal çözüm yöntemlerinde sıkça kullanılan aromatik bir bitkidir. Keskin kokusuna rağmen kozmetik alanında da sıklıkla kullanılır. Sarımsağın kozmetik kategorisindeki başlıca kullanım alanı, saç bakımıdır. Peki sarımsak saç bakımında ne amaçla kullanılır? Sarımsağın saça faydaları nelerdir?
Sarımsağın Saç Üzerindeki Faydaları Nelerdir?
Sarımsak; sülfür, selenyum, çinko ve B vitamini kompleksleri gibi bileşenler içerir. Bu maddeleri, saç bakım ürünlerinin içerik bölümünde görmeniz mümkündür. Çünkü sülfür, saç tellerinin en önemli bileşenlerinden biridir. Keratin olan bilinen saç proteininde doğal olarak bulunur. Selenyum, mikrop ve bakterilere karşı savaşırken kan dolaşımını artırarak oksijen geçişi sağlar. Çinko, sebum üretimini düzenlemeye destek olur. B vitamini kompleksleri ise dayanıklılığı artıran bileşenlerdir.
Doğal olarak içerdiği bu besinler sayesinde sarımsak, saç derisini temizler. Canlı saç köklerinin sağlıkla yaşayabilmesi için bakterilerden uzak bir ortam hazırlar. Bu arındırma sayesinde kepek oluşumunu azaltır. Çinko ile sebumu dengeleyerek kuruluktan veya fazla yağdan oluşan kepeği de önler. B vitamini kompleksleriyle ise saç tellerini güçlendirir. Esnekliği artırarak saçların kırılma ve yıpranma riskini azaltır.
Sarımsak Saç Büyümesini Destekler mi?
Büyümeyi desteklemesi, sarımsağın saça faydalarından biridir. Saç büyümesi, köklerden başlar. Saç köklerinde yer alan foliküller, âdeta bir üretim merkezidir. Bu foliküller ne kadar iyi çalışırsa saçlarınız o derece sağlıklı büyür. Foliküllerin iyi çalışması için de temiz ve yağ dengesine sahip bir ortam gerekir. Sarımsak, saç folikülleri için bu ortamı sağlamaya yardımcı olur.
Sarımsağın içindeki sülfür, saçta doğal olarak bulunan akrabalarıyla bir araya geldiğinde verimli bir etki yaratır. Çinkodan yağı, selenyumdan kan dolaşımını, B vitaminlerinden besinini alan saç köklerinin büyüme döngüsü iyileşir. Böylece sarımsak, dolaylı yoldan saç büyümesini desteklemiş olur.
Sarımsak Sağlıklı Saç Uzamasını Destekler mi?
Sarımsağın saça faydaları arasında sayılan en popüler etkisi uzatmadır. Sarımsak özü içeren şampuanların büyük çoğunluğu hızlı uzama vadeder. Bu durum da kullanıcıların aklına “Sarımsak saç uzatır mı?” sorusunu getirir.
Sarımsak, saç büyümesini desteklediği için sağlıklı uzamayı teşvik eder. Çünkü saç uzaması, foliküllerdeki büyüme döngüsünün hızı ve sağlığıyla alakalıdır. Aynı zamanda sarımsak, kırık oluşumunu azalttığı için saç uçlarının yıpranmasını önler. Hem telleriniz olduğundan uzun görünür hem de sürekli kırıklarınızı aldırmak zorunda kalmadığınız için saç boyunu korursunuz.
Klasik tür yerine siyah sarımsak da uzamayı desteklemek için tercih edebileceğiniz malzemeler arasındadır. Siyah sarımsak, fermente sürecinden geçtiği için bazı maddelerin emilimini kolaylaştırır. Bu sayede sarımsağın içindeki besinler, saç köklerine daha iyi nüfuz eder. İster normal ister siyah sarımsakla saçlarınızın uzamasını desteklemeniz mümkündür.
Sarımsak Saça Nasıl Uygulanır?
Sarımsağın saça faydasından verim almak için doğru uygulama yapmak önemlidir. Sarımsağı saçınıza uygulamak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler bulunur. Sarımsağın suyunu veya yağını çıkarabilir ya da maske hâline getirebilirsiniz.
- Sarımsak suyu: Soyup ezdiğiniz sarımsağın bir tülbent yardımıyla suyunu sıkın. Çıkardığınız suyu masaj yaparak saç derinize uygulayın. 20-30 dakika bekletip durulayın.
- Sarımsak yağı: Birkaç diş sarımsağı ezerek merhem kıvamına getirin ve özünün çıkmasını sağlayın. Elde ettiğiniz ürünü masaj yaparak saç derinize uygulayın. 30-45 dakika bekledikten sonra şampuanla yıkayın.
- Sarımsak maskesi: Püre hâline getirdiğiniz sarımsağı hindistancevizi yağı ve zeytinyağıyla karıştırın. Elde ettiğiniz maskeyi masaj yaparak uygulayın ve 30-45 dakika bekettikten sonra şampuanla yıkayın.
Tüm bu yöntemler sonucunda saçınızda bir miktar sarımsak kokusu kalabilir. Saçlarınızı şampuanla arındırmak bu yüzden önemlidir. Bu amaçla saç parfümlerinden de yardım alabilirsiniz. Bu yöntemleri gece rutinizde uygulamak da kokudan sakınmak için tercih edebileceğiniz bir seçenektir.