Saç Dökülme Evreleri

Saç dökülmesi; genetik, hormonal değişiklikler, stres ve çeşitli faktörlere bağlı olarak yaşanan yaygın bir sorundur. Saç dökülmesi evreleri, farklı isimlerle anılan birçok fazdan oluşur. Bu süreci etkileyen birçok kişisel ve çevresel faktörlerin bulunduğu söylenebilir. Günde 50 - 100 tel saç kaybının normal kabul edildiği dökülme süreciyse mevsimlere, hormonal değişimlere ve yaşam tarzına bağlı olarak saç dökülmesi artabilir. Yeni çalışmalar, saç dökülmesi tedavilerinde ve anlayışında önemli ilerlemeler sağlamaya devam ettiğinin sinyallerini verir.

Saç Dökülmesi Çeşitleri

Saç dökülmesi, genellikle çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve yaygın olarak karşılaşılabilen bir sorundur. Genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres, sağlıksız beslenme, tiroit sorunları ve yanlış saç bakımı gibi nedenlerden dolayı dökülme yaşanabilir. Erkek tipi kellik ya da diffüz dökülme gibi belirli türlerde saç kaybı görülebilir. Saç folikülünün zayıflaması sonucu da teller cansızlaşabilir. Benzer şekilde bu durum da dökülmeye neden olabilir.


Tedavi, saç dökülmesinin nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genetik saç dökülmesi durumunda, bazı ilaçlar ve kimi müdahaleler düşünülebilir. Hormonal değişikliklere bağlı saç dökülmesindeyse vücudun dengesinin sağlanması için uzmanlar tarafından kimi yöntemler belirlenebilir. Saç sağlığına dikkat etmek, dengeli beslenmek, stresten kaçınmak ve düzenli bakım gibi önlemler de dökülmeyi azaltabilir. Ancak yaşanan durumlarda profesyonel bir hekim tarafından değerlendirme yapılması önemlidir. Saç dökülmesi sorunu genellikle karmaşık bir konu olduğu için kişiselleştirilmiş bir tedavi planı uzman bir doktor tarafından önerilmelidir.

Saç Dökülmesi Evreleri

Saç dökülmesi, birçok insanın yaşadığı yaygın sorunlardan birisi olarak değerlendirilebilir. Birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen saç dökülmesi, kimi evrelerin gerçekleşmesinden sonra ortaya çıkar. Bu evreleri iyi anlamak, yaşanan saç dökülmesinin normal olup olmadığını anlamak konusunda da size yardımcı olabilir:


  • Anajen (Büyüme) Fazı: Kök hücreleri bölünerek bu evredeyken yeni saç telleri oluşturur. Bu evre genellikle 2 - 7 yıl arasında sürebilen bir sürece işaret eder.

  • Catagen (Geçiş) Fazı: Saç kökü bu dönemdeyken büyüme faaliyetini durdurur. Bu evre, saç köklerinin yaklaşık 2-3 hafta içinde küçülmesiyle bilinen bir fazdır ve geçiş dönemi olarak da değerlendirilebilir.

  • Telogen (Dinlenme) Fazı: Telogen, saç telinin kökünden ayrılmasını bekleyen bir dinlenme evresi olarak özetlenebilir. Bu süreç, 2 - 4 ay arasında sürebilir.

  • Kenogen Fazı: Kenogen evresi, saç dökülmesi evreleri arasında daha az bilinen ancak önemli bir aşamadır. Bu evre, telogen fazından sonra gelir ve saç kökünün tamamen dinlendiği bir aşamayı temsil eder. Saç telinin döküldüğü, ancak yeni bir saç teli oluşturulmaya başlanmadığı bir geçiş dönemi olarak da adlandırılabilir. Bu evre, saç köklerinin dinlenme sürecinden sonra yeni bir anajen fazına geçiş yapmadan önce geçici bir duraklama dönemini ifade eder.

  • Exogen (Dökülme) Fazı: Telogen evresinde bulunan saç, dökülerek yerine yeni bir telin gelmesi için hazırlık yapar. Saç kökü, bu süreçte telden ayrılır.

Saçın değişim evreleri, modern tıp ve bilim sayesinde daha iyi anlaşılabilir ve tedavi sürecinin nasıl işleyeceğine de ışık olur. Bu bilgiler, saç dökülmesiyle mücadelede daha etkili ve kişiselleştirilmiş çözümlerin geliştirilmesine olanak tanır. Saç sağlığı konusundaki ilerlemeler, bireylerin dökülmeyle başa çıkma süreçlerine olumlu bir etki yapar.

Saç Hangi Evrede Dökülür?

Saç dökülmesi, telogen evresiyle ilişkilidir. Dinlenme sürecini tamamlayan eski teller, kökten ayrılarak dökülmeye sebep olur. Bu süreç, yapılan çalışmalarla exogen olarak da adlandırılmıştır. Bahsedilen dökülme evresi, genellikle saçın kendisine ait olan süreci içinde belirli bir zaman aralığında gerçekleşir. Fakat kimi zaman var olan eksiklikler, yapılan hatalar ve hastalıklar dökülme evresinin hızlanmasıyla ilişkilendirilebilir. 

Saç Dökülmesinde Günde Kaç Tel Normal Kabul Edilir?

Saç dökülmesinde günde kaç telin normal kabul edildiği, genellikle kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Dökülme miktarıyla alakalı genel kabulse insanlar her gün 50-100 tel arasında saç telini kaybedebildiği yönündedir. Ancak bu sayı yaşa, genetik faktörlere, hormonal değişikliklere, sağlık durumuna ve çevresel etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 


Saç dökülmesi miktarı mevsimlere, stres seviyelerine ve beslenme alışkanlıklarına göre de değişiklik gösterebilir. Eğer birey, normalden daha fazla saç kaybı yaşıyorsa veya dökülmede belirgin bir artış fark ediyorsa uzman bir doktordan yardım alması önemlidir. Saç dökülmesinin altında yatan nedenlerin belirlenmesi, etkili bir tedavi planının oluşturulması açısından da önemli kabul edilen etmenler arasındadır.

Saç En Çok Ne Zaman Dökülür?

Saçın dökülmesi doğal bir süreçtir ve genellikle mevsimsel değişimlere, genetik faktörlere, vücutta meydana gelen değişimlere bağlı farklılık gösterebilir. Saçların genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında daha fazla dökülme eğiliminde olduğu söylenebilir. Bu dönemlerde vücut, mevsimsel değişikliklere adapte olurken saç dökülmesi artabilir. Özellikle sonbaharda saçlar, yaz aylarında yaşanan güneş ışığına maruz kalınan sürenin artmasının ardından daha yoğun bir dökülme sürecine girebilir.


Hormonal değişiklikler de saç dökülmesini etkileyebilir. Hamilelik, doğum ve menopoz gibi durumlar, hormonal değişikliklere yol açarak saç dökülmesini artırabilir. Üstelik hormonla alakalı kimi ilaçların kullanımı da saç dökülme sürecine etki edebilecek faktörler arasındadır.


Stres de saç dökülmesini etkileyen önemli bir faktör olarak değerlendirilebilir. Yoğun stres altındayken saç folikülleri dinlenme fazına geçebilir ve bu da artan saç dökülmesine neden olabilir. Bu anlamda kişinin saçı en çok oldukça stresli olduğu dönemlerde de dökülebilir. Tüm bunların yanı sıra beslenme alışkanlıkları da saç sağlığını etkiler. Vitamin ve mineral eksiklikleri, saç dökülmesini artırabilir. Dengeli bir diyet, saç foliküllerinin güçlenmesine ve sağlıklı saç büyümesine katkıda bulunabilir.


Saç dökülmesi kişiden kişiye değişebilir ve farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Faktörler bağlamında değerlendirilen dökülmelerin en çok ne zaman olduğu, bir uzman tarafından değerlendirildiğinde ortaya çok daha bilimsel sonuçlar çıkacağından net bir yol haritası da buna uygun şekilde çizilebilir. Saç dökülmesinde belirgin bir artış veya endişe duyulan durumlarda uzman bir doktordan yardım almak bu anlamda önemlidir.

Aşırı Saç Dökülmesi Ne Zaman Durur?

Aşırı saç dökülmesi genellikle altında yatan nedenlere bağlıdır ve durma süresi bireyden bireye değişebilir. Saç dökülmesi genetik, hormonal değişiklikler, stres veya beslenme eksiklikleri gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. 


Tedavi edilebilir nedenlere dayalıysa uygun iyileşme sürecine başlandığında saç dökülmesi durabilir. Ancak durumu hafifletmek veya durdurmak için kullanılan tedavilerin etkisi de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Profesyonel bir sağlık uzmanından alınan tavsiyeler, saç dökülmesi konusunda etkili bir yönetim sağlamada yardımcı olabilir.

Bu Yazıyı Okuyanlar Bu Ürünleri De İnceledi

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Görülür? Nasıl Anlaşılır?

Erkeklerde Yoğun Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Aşırı Saç Dökülmesi Nedir? Günde Kaç Tel Saç Dökülmesi Normaldir?

Erkeklerde Saç Dökülmesini Engellemeye Yardımcı Öneriler

Saç Dökülmesine Karşı Bitkisel İçerikli Çözümler

Gerçek Saç Dökülmesine Karşı Sarımsaklı Şampuan