Saçta Sebum Üretimi Neden Artar ya da Azalır?

Saçta Sebum Üretimi Neden Artar ya da Azalır?

Saçta var olan sebum bazı zamanlarda artış gösterirken bazı zamanlarda azalmaya başlar. Peki, sebum nedir ve sebum üretimini etkileyen faktörler nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Sebum Nedir?

Sebum, yağ bezlerinden salgılanan, açık renkli ve mumsu bir maddedir. Sebum cildi nemlendirirken aynı zamanda dış etkenlere karşı korur ve ciltte yaşanabilecek su kayıplarını önler. Vücutta bulunan yağ bezleri tarafından üretilen sebum; %57 trigliseritler ve yağ asitleri, %26 mum esterleri, %12 skualen ve %5 kolestrolden oluşur. Çoğu sebum, saç folikülü ile bağlantılı olduğundan üretilen sebum öncelikle saç köklerine gider ve daha sonra cilde yayılır ve cilt nemlenmiş olur. Sebumun vücutta çok fazla üretilmesi durumunda gözenekler tıkanır ve cilt yüzeyi ile saç diplerinde yoğun bir yağlanma görülür. Yağlanma sonucu sivilce ve akne gibi problemler baş gösterebilir. Aksine sebumun az miktarda üretilmesi cilt yüzeyinde kuruluğa sebep olur. Ciltte var olan yağın tümü tabi ki sebum değildir. Ter oluşumu, toz gibi dış etkenler ve ölü hücrelerde ciltte yağ oluşumuna sebep olabilir. Yağlı saçlar karşısında doğru şampuan tercih etmek, saçınızın daha uzun zamanda yağlanmasına destek olur.

Sebum Üretimini Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Sebum üretimi, vücutta var olan androjen hormonları tarafından kontrol edilir. Androjen ve testosteron hormonlarının üretimi de bazı dönemlerde farklılık gösterir. Örneğin; ergenlik döneminde olan gençlerin yağ bezleri büyüdüğünden hormonlar daha aktif çalışmaya başlar ve böylece sebum üretiminde de artış yaşanır. Ergenlik döneminde olan kişilerde meydana gelen sivilce ve akne problemlerinin bir sebebi de sebum olabilir. Sebum üretimi yaş gruplarına göre incelendiğinde insanların daha doğmadan yağ bezlerinin aktif hale geldiği görülüyor. Doğumla birlikte sebum üretimi başlar ve altı ay boyunca yoğun bir şekilde üretilir. Altıncı aydan ergenlik dönemine kadar olan sebum üretiminde ilk altı aya oranla belirli bir düşüş yaşanır. Ergenlik döneminde yetişkinliğe geçene kadar %500 artış yaşanabilir. Yetişkinliğe geçiş ve yaşın ilerlemesiyle vücutta sebum üretimi azalır. Hormonal durum ve yaş dışında sebum üretimini etkileyen bir diğer konuda var olan hastalıklar ve kullanılan ilaçlardır.Yoğun çalışma temposu, gerginlik, açlık, sinirli ruh hali gibi durumlarda etkileyici unsurlar olabilir. Aynı sebeplerden dolayı kişi saç dökülmesi ve saçta kepek gibi problemlerle de karşılaşabilir. Bu nedenle sebum üretiminde dengesizlik yaşandığında tüm bu nedenler incelenmeli ve ona göre bir yol izlenilmelidir.

YAZIYI OKUYANLAR BU ÜRÜNLERİ İNCELEDİ

YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Yağlı Saçlar İçin Saç Bakımı Önerileri

Organik Şampuan Hakkında Her Şey