Saçlar Neden Elektriklenir? Çözüm Önerileri Nelerdir?

Saçlar da dokunulabilen her şey gibi maddedir. Madde oldukları için atomlardan meydana gelirler. Atomlar ise çekirdek, proton, elektron ve nötronlardan oluşur. Birbirinin zıttı olan proton ve nötron arasında çekim gücü vardır. Eş parçacıklar ise birbirini iter. Saçları oluşturan atomlarda elektronlar, yani negatif yük fazladır. Her biri aynı yüke sahip olan saç telleri birbirini iter. Bu itme gücü sonucu saç telleri birbirinden uzaklaşmaya çalışırken kabarmaya neden olurlar. Bu etkileşime elektriklenme denir. Peki, saç neden elektriklenir?

Saçların Elektriklenmesinin Sebepleri

Saçtaki elektriklenme sürecinin meydana gelmesinin çeştili sebepleri bulunur. Örneğin negatif yüklü sentetik kumaşlar ve plastik taraklar da saç tellerini iter. Kuru ortamda negatif yükün fazla olması, elektriklenmenin bir diğer sebebidir. Dolayısıyla kuru saçlar, elektriklenmeye daha meyillidir. Saçlardaki iyon dengesizliği ve yanlış bakım ürünleri kullanmak, yine elektriklenme sebepleri olarak bilinir. Tarama ve şekillendirme gibi rutin işlemler sırasında saçınıza fazla dokunduğunuzda da sürtünmeyi artırmış olursunuz. Sürtünme arttığında saçlarınız statik elektrikle yüklendiği için kabarırlar. 

Eğer bu durumun cinsiyet özellikleriyle bağlı olduğunu düşünüyorsanız “Kadın saçı neden elektriklenir?” sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Fakat “Kadın veya erkek saçı neden elektriklenir?” sorularının cevapları aynıdır. Elektriklenme sebepleri kadınlara veya erkeklere göre değişmez. Yalnızca kullanım alışkanlıklarından dolayı kadınlar, elektriklenme problemini daha sık yaşayabilirler.

Elektriklenen Saçlar için Bakım İpuçları

Elektriklenme sebeplerini öğrendikten sonra bunları önlemek gerekir. Peki, saçın elektriklenmesi nasıl önlenir? Saçın elektriklenmesini önlemenin en kolay yolu, sebepleri ortadan kaldırır. Deneyebileceğiniz birkaç taktiği aşağıda bulabilirsiniz.

  • Nemlendirme: Elektriklenmeyi önlemek için hem saçlarınızın hem de bulunduğunuz ortamın nemli olması gerekir. Saç tipinize uygun nemlendiriciler ve iç ortama yönelik üretilmiş buhar makineleriyle bu sorunu çözebilirsiniz.
  • Doğal kumaş kullanımı: Sentetik malzemeler elektriklenmeyi artırdığından doğala yönelmekte fayda vardır. Hem giyiminizde hem de saçınızda doğal malzemeleri tercih ederseniz elektriklenme derdinizi azaltabilirsiniz.
  • Doğru saç ürünleri: Saç tipinize uygun ürünler kullanmak, doğal dengenizin korunmasına yardımcı olur. Eğer elektriklenme probleminiz normalin üzerindeyse doğrudan bu soruna yönelik hazırlanmış ürünleri deneyebilirsiniz. Elektriklenme karşıtı krem ve serumlar, size yardımcı olabilir.

Saç yıkama sıklığı da elektriklenme üzerinde etkilidir. Çünkü saçları sık yıkamak doğal sebumu saçınızdan uzaklaştırarak kurumaya sebebiyet verir. Kuruyan saçlarınız daha sık elektriklenir. Benzer şekilde yüksek ısıda kurutmak da saçları elektriklendirir. Saçlarınızı kuruturken fön makinenizin ılık veya soğuk hava seçeneklerini tercih etmeye özen gösterin. Saçlarınızı ısıl işlemlerden geçireceğiniz zaman ise koruyucu ürünler ve kaliteli cihazlar kullanın. Son olarak saç uçlarındaki yıpranma da elektriklenmeyi artırabileceğinden kırıklarınızı sık sık aldırmayı düşünebilirsiniz.

Elektriklenen Saçlar için Ne Kullanılır?

“Saç neden çok elektriklenir?” sorusunun birinci cevabı, kuruluktur. Dolayısıyla elektriklenen saçlar, çoğunlukla kuru veya ince telli olanlardır. Saçınızdaki doğal nemi ve dolgunluğu artırmak, elektriklenmenin önüne geçmenize yardımcı olur. Elektriklenen saçlarınız için kullanabileceğiniz ürünlerden bazıları şunlardır:

  • Saç serumu / yağı
  • Elektriklenme önleyici saç spreyi
  • Saç kremi
  • Nemlendirici saç köpüğü
  • Isı koruyucu ürünler
  • Ahşap saplı kıl fırçalar
  • İyon dengeleyici maşa ve düzleştiriciler
  • Pamuklu / ipek kumaşlar

Eğer elektriklenme problemini çok sık yaşıyorsanız saçınızı yıkayıp çıkmaktan vazgeçmelisiniz. Kendinize uygun ürünlerle oluşturacağınız saç bakım rutiniyle kısa zamanda çözüme ulaşabilirsiniz. Haftada en fazla 2-3 kere ılık suyla ve nem veren şampuanla yıkadığınız saçlarınıza krem uygulayıp durulayın. Duştan çıktıktan sonra mümkünse hiç kurutmayın. Havluyla nemini aldığınız saçlarınıza elektriklenme karşıtı ürünlerinizi uygulayın. Kullandığınız malzemelere ve ortam nemine de özen gösterdiğinizde elektriklenme sorununuzu tamamen çözebilirsiniz.

YAZIYI OKUYANLAR BU ÜRÜNLERİ İNCELEDİ

YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

Kuru Saçlar İçin Şampuan Seçimi

Kıvırcık Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Kıvırcık Saç Bakım Rutini