Kıvırcık Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Kıvırcık Saç Bakım Rutini

Saç telleri içindeki proteinler arasındaki bağlar, disülfür olarak adlandırılır. Disülfür bağların yapısı, saçın şeklini belirler. Daha fazla disülfür bağı, saç tellerinin kıvrılmasına yol açar. Böylece doğal kıvırcık saç şekli oluşur. Son derece güzel ve havalı görünen bu saçlar, sahiplerine bazı problemler yaşatabilir. Çünkü kıvırcık saçlar; kırılmaya, kurumaya ve kabarmaya meyillidir. Doğru bir rutinle ve birkaç basit adımı takip ederek kıvırcık saçlarınızla verdiğiniz mücadeleyi kazanmanız mümkündür.

Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Kıvırcık saç bakım rutini, öncelikle doğallığı korumalıdır. Doğal kıvırcık tellerinizi şekilli, canlı ve parlak göstermeye yönelik olmalıdır. Kıvırcık saçlarınız varsa aşağıdaki birkaç öneriyi uygulayarak kendi rutininizi oluşturmanız mümkündür.

  • Saçı kurutmamak için haftada 1 veya 2 kez yıkayın.
  • Nem veren ve besleyen şampuanlar kullanın.
  • Kıvırcık saçlara özel bakım ürünleri tercih edin.
  • Haftada bir kez saç maskesi yapın.
  • Fön makinesiyle kurutmak yerine havluyla saçın nemini alın.
  • Saçlarınızı nemliyken şekillendirin. Düzleştirici gibi ısı veren şekillendiricileri sık kullanmayın.
  • Kırıklarınızı düzenli olarak aldırın.

Bu önerileri uyguladığınız takdirde kıvırcık saçlarınızla mutlu olabilirsiniz. Kıvırcık saçların özenli görünmesi için uygun tarak kullanımı ve şekillendirmenin önemi büyüktür. Uygun ürünleri, doğru miktarda ve sırayla kullanarak belirgin buklelerinizi korumanız mümkündür.

Kıvırcık Saçların Kabarmaması için Ne Yapılmalı?

Kıvırcık saç bakım önerilerinin büyük bölümü, kabarmaya yöneliktir. Çünkü kabarma, kıvırcık saçların en büyük dertleri arasındadır. Kıvırcık saçın kabarmaması için yapılabilecek ilk işlem, kesimi kontrol etmektir. Güvendiğiniz bir kuaföre giderek doğru bir saç kesimiyle kabarıklık problemini azaltabilirsiniz. İkinci olarak kurutma işleminde dikkatli olmanız gerekir. Dilerseniz saçın ilk ıslaklığını pamuklu bir tişört yardımıyla alarak kendi hâlinde kurumasını bekleyebilirsiniz. Fön makinesi kullanacaksanız bile düşük ısıda çalıştırmanız tavsiye edilir.

Düzenli nemlendirme, saçın kabarmasını önler. Sprey ve köpük gibi ekstra ürünlerle saçı desteklemek de önemlidir. Bu ürünlerin yanı sıra ipek veya saten yastık kılıflarını tercih ederseniz kabarmış saçlarla uyanmaktan kurtulabilirsiniz.

Kıvırcık Saçlar Neden Ayrı Bir Rutine İhtiyaç Duyar?

Kıvırcık saç tellerinin sık ve bukleli olması, yağ iletimini azaltır. Saç derisindeki ve teller arasındaki sebum ile faydalı maddelerin uçlara ulaşması zorlaşır. Bu sebeple kıvırcık saçlar, kuruma eğilimi gösterir. Saç deriniz kuru olmasa bile boy ve uçlarınızın cansız görünmesi, sizi zorlayabilir. Ayrıca kıvırcık saç telleri, doğal olarak daha kalındır. Kalın saç teli, sertlik yaratabilir. Böylece kıvırcık saçlar, daha fazla neme ihtiyaç duyar.

Kıvırcık saç telleri, kalın ve spiral formda olduğundan birbirine fazla yanaşamaz. Teller arasındaki pürüzlü yüzeyler, saçın daha fazla hacim kazanmasına neden olur. Bu da saçta kabarık görünüme yol açar. Dolayısıyla kıvırcık saçlar, diğerlerine göre daha fazla kabarabilirler. Tüm bunların üzerine kıvırcık saçı taramanın ve şekillendirmenin zorluğu da eklenince ayrı bir rutin takip etme ihtiyacı kaçınılmaz olur.

Kıvırcık Saç Bakımında Dikkat Edilecekler

Kıvırcık saç bakımı, zannedildiği kadar zor değildir. Birkaç ipucuna dikkat ederek kıvırcık saçlarınıza sağlık ve güzellik katmanız mümkündür. Kıvırcık saç bakımında dikkat edilecekleri özetlemek gerekirse şunları sıralayabiliriz:

  • Saçlarınızı sık yıkamayın
  • Kıvırcık ve kuru saçlara yönelik ürünler kullanın
  • Doğru bir saç bakım rutini oturtun ve düzenli olarak uygulayın 
  • Saçlarınızı her türlü ısıl işlemden uzak tutun
  • Geniş dişli veya spiral taraklar kullanın
  • Doğru bir saç kesimi yaptırın

Bu adımlara dikkat ederseniz kıvırcık saçlarınızın buklelerini koruyabilirsiniz. Daha şekilli, sağlıklı, nemli, canlı ve parlak saçlara sahip olabilirsiniz. Kıvırcık saçlarınızın şeklini değiştirmek yerine onu korumayı ve sevmeyi tercih edin.

Kıvırcık Saçlar İçin Saç Kremi Kullanımı