Biotin Nedir, Ne İşe Yarar? Biotinin Saça Faydaları

Biotin; televizyonda, dergilerde, internet makalelerinde adı sıkça duyulan bir maddedir. Özellikle sağlık, bakım ve kozmetik kategorilerinde kendine yer bulur. Bu durumda sizin de aklınızda “Biotin nedir ne işe yarar?” sorusu beliriyor olabilir. Öyleyse açıklayalım: Biotin nedir?

Biotin Nedir?

Biotin, bir vitamindir. Suda çözünen bir doğal kimyasal kompleks olan biotin, aslında literatürdeki H ve B7 vitaminleridir. Bu vitaminler, halk arasında biotin olarak bilinir. Hatta “güzellik vitamini” de biotinin diğer adıdır. Biotin, vücutta doğal olarak bulunmaz. Çünkü %60’ı sudan oluşan yetişkin insan vücudunda çözünür ve birikemez. Yalnızca bağırsak florasındaki bakteriler biotin üretebilir. Bu üretimi desteklemek için yumurta sarısı, kırmızı et, sakatat, somon, badem, soğan ve domates gibi besinler tüketebilir veya takviye gıda alabilirsiniz.

Vücudunuzdaki biotin üretimini bir şekilde desteklemeniz önemlidir. Metabolizmayı, beyin fonksiyonlarını ve cildi korur. Özellikle saçlara büyük fayda sağlar.

Biotinin Saçta Ne İşe Yarar?

“Biotin ne işe yarar?” sorusunun cevaplarken saçları besleme özelliğine mutlaka değinmek gerekir. Zira biotin, saça faydalarıyla ünlenmiş bir vitamindir. Hem kadınların hem de erkeklerin saç sağlığını desteklemek için kullandıkları bu maddenin faydalarından bazıları şunlardır:

  • Saçların kalitesini artırır: Zayıf ve kırılgan saçları güçlendirir. Sağlıklı ve dayanıklı saçlara sahip olmanıza yardım eder.
  • Saçların elastikiyetini artırır: Saçları esneterek kırılma ve kopma riskini azaltır. Bu sayede her ay kırıklarınızı aldırmak zorunda kalmazsınız.
  • Saç görünümünü iyileştirir: Saçları parlatır ve yumuşatır. Daha canlı görünen saçlarla istediğiniz etkiyi yakalamanıza yardımcı olur.

Biotin, benzer etkileri kaş ve kirpikte de gösterir. Eğer dökülen kaşlarınızın yerine yenilerini çıkarmak, mevcut olanları da kalınlaştırmak istiyorsanız biotinden yardım alabilirsiniz. Kirpiklerinizi gürleştirmek ve uzatmak için de yine biotine başvurmanız mümkündür.

Biotin Saç Gürleştirir mi?

“Biotin nedir, saçta ne işe yarar?” sorusuna cevap ararken faydalarını da merak etmiş olabilirsiniz. Zira biotin, saça faydaları yönünden oldukça zengindir. Gürleştirme etkisi de biotinin saça sunduğu faydalar arasındadır. Çünkü biotin, saç tellerini güçlendirirken aynı zamanda kalınlaştırır. Sönmüş saç tellerini ise canlandırır. Bu etkiler sayesinde saçların daha dolgun görünmesine yardımcı olur.

Biotinin saç gürleştirme özelliği, kişiden kişiye değişebilir. Çünkü beslenme, saç bakımı, stres kontrolü ve genel sağlık durumu gibi faktörler de dolgunluğu etkiler. Aynı zamanda saç tipiniz de önemlidir. Sönük ve yıpranmış saçlara sahip kişilerle kalın telli bireylerin alacağı etki hızı farklı olabilir. Ancak biotini düzenli kullanarak saçlarınızda gözle görülür bir fark yaratmanız mümkündür.

Biotin Saç Büyümesini Destekler mi?

Biotin, saça faydalarıyla bilindiği için uzama üzerindeki etkisi de merak konusudur. Biotin, saç büyümesini destekler. Çünkü biotinin temel işlevi, saç köklerini beslenir. Sunduğu diğer tüm etkileri, saç köklerini besleyerek gerçekleştirir. Saçların büyümesi de kökten başlar. Saç köklerinde yer alan foliküller, telleri koruyan ve üreten yapılardır. Ancak foliküllerdeki büyüme döngüsü hızı, kafa derisinin sağlığına bağlıdır. Saç folikülleri ne kadar nemli, kan dolaşımı hızlı ve sağlıklı bir kafa derisinde bulunurlarsa o derece iyi sonuç verirler. 

Biotinin yaptığı da tam olarak saç köklerine sağlıklı bir ortam hazırlamaktır. Döngülerini sağlıkla ve güvenle sürdürebilecek ortamı bulan saçların büyüme hızı artar. Böylece biotin, saç uzamasını dolaylı olarak teşvik etmiş olur. Siz de daha uzun, gür, canlı ve parlak saçlara sahip olmak isterseniz bu vitamini bakım rutininize ekleyebilirsiniz.

YAZIYI OKUYANLAR BU ÜRÜNLERİ İNCELEDİ

Saçı Besleme Yöntemleri Nelerdir?

Organik Şampuan Hakkında Her Şey

Saç dökülmesine karşı büyük yenilik, BIOBLAS PROCIYANIDIN Şampuan