SAÇ PROBLEMLERİ
Genetik faktörler, boya, ısı gibi çevresel faktörler, hormonal dengesizlikler çeşitli saç problemlerine neden
olabilir. Saç problemlerinin altında yatan nedenler kişiye özel farklılık gösterebilir. Bu nedenle çözüm ve
kullanılacak saç bakım ürünleri de kişinin saç problemine uygun olmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Saç problemleri birçok insanın günlük yaşamında karşılaşabileceği yaygın sorunlardan biridir. En sık karşılaşılan saç problemleri şunlardır:
● Saç Dökülmesi, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres, yetersiz beslenme, çevresel etkenler ve mevsimsel etkiler saç dökülmesine yol açabilir.
● Saçta Kepek, Saç derisindeki aşırı kuru veya yağlı olması, mantar enfeksiyonları, egzama ve sedef gibi cilt problemleri, hormonal problemler ve stres gibi faktörler saçta kepek oluşumuna sebep olabilir.
● Saç Kırıkları, Saçın sık sık ısıl işlemler görmesi, boya gibi kimyasal işlemler ve saç kremi uygulanmaması gibi problemler saç uçlarında kırıklara ve sağlıksız bir görünüme yol açar.
● Saç Yağlanması, Vücuttaki hormonal değişiklikler, saçı sık sık yıkama veya yanlış ürün kullanımı saçın hızlı yağlanmasına ve yağlı saç problemine neden olabilir.
● Kuruluk ve Matlık, Saçın yeterince neme sahip olmaması, güneş, rüzgar ve tuzlu su gibi çevresel etkenlere çok maruz kalması ve aşırı stres gibi etkenler saçın kuru ve mat görünmesine sebep olabilir.
Dökülen saçların yeniden çıkması, saç dökülmesinin nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Genetik saç dökülmesi yaşayan kişilerde, dökülen saçların yerine yenilerinin çıkması zor olabilir. Stres, yetersiz beslenme, hormonal dengesizlikler ve ilaç kullanımı gibi sebeplere bağlı saç dökülmelerinde ise doğru teşhis ve tedavilerle saçlar zamanla tekrar çıkabilir. Yoğun saç dökülmesinin altında yatan sebebi anlamak ve doğru bir tedaviye başlayabilmek için bir uzmana danışmak gerekebilir.
Günlük saç dökülmesi, saçın doğal büyüme döngüsünün bir parçası olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı bir bireyde günde 100 saç teline kadar dökülmesi normal kabul edilebilir. Her bir saç teli büyüme, dinlenme ve dökülme aşamalarından geçerken bu süreçte bir miktar saç kaybı yaşamaları doğaldır. Ancak, günlük dökülme miktarının belirgin bir şekilde artması veya saçların incelmesi gibi belirtiler altta yatan bir sorun olabileceğini gösterir ve mutlaka bir uzmandan destek almak gereklidir.
Saç taramak, doğru yöntem ve saçınıza uygun fırça kullanıldığında saç dökülmesine sebep olmaz, saçlarınızı taradığınızda dökülen tarakta kalan saçlar zaten dökülecek olan saçlardır. Ancak saçı sert ve fazla taramak, özellikle ıslak saçları zorlayarak taramak, saç tellerine zarar verebilir ve kırılmalara yol açabilir. Bu durumda saçın daha kolay kopması veya dökülmesine sebep olabilir. Saçın nazikçe taranması ve uygun fırça kullanılması, dökülmeyi ve yıpranmayı önlemek için önemlidir.
Saçta kepek problemi, doğrudan saç dökülmesine sebep olmasa da kepeğe bağlı saç derisindeki kaşıntı ve tahriş saç köklerinin zayıflamasına ve kırılmasına yol açabilir. Kepeğin altında yatan sebep, genellikle bir mantar enfeksiyonu olan Malassezia bakterisi veya saç derisinin aşırı kurumasıdır. Bu durumlar, saç köklerini doğrudan etkilemese de, uzun vadede saç sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Mevsimsel saç dökülmesi, en çok yaz sonu ve sonbahar aylarında görülse de ilkbahar aylarında da görülmektedir. Sıcaklık, güneş ışınları, nem dengesinin değişmesi gibi çevresel faktörlerin yanı sıra hormonal, saç gelişim evreleri ve stres de mevsimsel saç dökülmesini etkileyen faktörler arasındadır. Bu süreç, saçın doğal döngüsü ile alakalı olarak ve birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Çoğu kişi için, mevsimsel dökülme birkaç hafta içinde normale döner. Ancak saç dökülmesinin yoğunluğu kişiden kişiye değişebilir. Eğer dökülme beklenen süreden uzun sürerse veya saçın incelmesi belirginleşirse, bir uzman ile görüşmek faydalı olacaktır.
Kepek bulaşıcı bir durum değildir. Kepek, genellikle saç derisinin aşırı kuruması, yağlanması veya mantar gibi faktörlerden kaynaklanır, ancak bu durum kişiden kişiye geçebilecek bir problem değildir. Kepek problemleri genellikle kişinin saç derisinde yaşanan problemlerden kaynaklanmaktadır ve başkalarına bulaşma tehlikesi barındırmaz. Kepeğin yayılmasını önlemek için saç tipine uygun şampuanlar ve saç bakım ürünleri kullanılmalıdır. Eğer kepek sorunu uzun süre devam ediyorsa da bir uzmana başvurmak faydalı olabilir.
Saçın hızlı yağlanmasını engellemek için saç bakım rutininizi gözden geçirmeniz önemlidir.
Saçı her gün yıkamak yerine, 2-3 günde bir yıkamak saç derisindeki doğal yağ üretimini dengeleyebilir. Saç tipine uygun şampuanlar ve saç bakım ürünleri tercih edilmeli ve saç derisine nazik davranılmalıdır. Sıcak su yerine ılık su kullanmak da saçtaki yağlanmayı azaltabilir. Ayrıca, saça sürekli dokunmaktan kaçınmak ve ısı ile şekillendirme araçlarını sıklıkla kullanmamak, saç derisindeki yağ üretimini dengeleyerek saçın hızlı yağlanmasını engellemeye yardımcı olabilir.
Yağlı saçlar, saç dökülmesine neden olmaz ancak uzun vadede saç derisinde ve köklerinde birikerek gözenekleri tıkayabilir ve saçın sağlıksız bir görünüm kazanmasına yol açabilir. Bu durum, saçların canlılığını kaybetmesine ve genel görünümünün bozulmasına neden olabilir. Düzenli ve saç tipine uygun bakım ürünleri kullanarak, saç yağlanması kontrol altına alınabilir ve daha sağlıklı bir görünüm elde edilebilir.
Saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan birçok besleyici içerik, saç köklerini güçlendirerek ve saçın sağlıklı büyümesini destekler ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Saç sağlığı için önemli olan içerikler sırası ile:
● Biotin(B7) vitamini saç derisinin ve saç köklerinin güçlenmesinde etkili rol oynar.
● Çinko, saç dokusunun onarılmasını ve saç foliküllerinin desteklenmesini sağlar.
● Demir, eksikliğinde saç dökülmesine sebep olabilir, bu sebeple kırmızı et, beyaz et ve baklagiller gibi demir içeren besinler tüketmek saç sağlığı için önemlidir.
● Niacin(B3) vitamini, vücudun kan dolaşımını ve enerji üretimini destekler. Saçın sağlıklı uzaması ve canlı görünmesini destekler.
● Keratin, saçın yapı taşlarından biridir ve saç köklerini canlandırarak saçın büyümesini destekler.
● Doğal yağlar, saç derisini besler, saçın nem dengesini korumaya yardımcı olur ve saç köklerini güçlendirerek dökülmeyi önlemeye yardımcı olabilirler.
Saç dökülmesinin bazen ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini göz önünde bulundurarak, yoğun saç dökülmesi yaşadığınızda bir uzmana danışmak faydalı olabilir.