Saç Yıkarken Yapılan 5 Hata ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç yıkamak, her bireyin haftada en az 1 kez tekrarladığı bir işlemdir. Peki bu işlem ne kadar doğru uygulanıyor? Saç yıkarken birçok hata yapabilirsiniz. Saç sorunlarınızın bir kısmını bu hatalar sonucunda kendiniz yaratıyor olabilirsiniz. Çoğu zaman çözüm, saçları doğru yıkamak kadar basittir. Bu yüzden saç yıkarken yapılan hataları öğrenmek ve bir daha tekrarlamamak gerekir.

Saç Yıkarken Sıkça Yapılan Hatalar

1. Şampuandan Önce Saçları Yeterince Islatmamak

Saç yıkarken yapılan hatalardan ilki, şampuana yeterince ıslak bir alan hazırlanmamasıdır. Şampuanlar, baz karakterli maddelerdir ve suyla aktive olurlar. Şampuanların köpürmesinin sebebi de kirleri kaldırmaktır. İstisna ürünler hariç çoğu şampuan, yeteri kadar köpürmediğinde saçları iyi temizleyemez. Üstelik saç dibinde birikme yapabilir. Temizlenmeyen kirler ve biriken şampuan kalıntıları saç derisindeki gözenekleri tıkayabilir. Nefes alamayan saç kökleri; kepeklenme, kaşıntı ve dökülme gibi sorunları beraberinde getirir. 

2. Saçları Sıcak Su ile Yıkamak

Sıcak su ile yıkamak, saçınıza yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biridir. Sıcak su, yoğun buharın etkisiyle doğal yağları ve nemlendirici maddeleri saçınızdan uzaklaştırır. Bu sebeple saçları kurutur. Kurumaya başlayan saç derisi, doğal yağını kaybettiği için aşırı sebum üretimine geçebilir. Bu da saçlarda yağlanma ve kepeklenme gibi problemlere yol açar. Ayrıca sıcak suyun saç üzerinde kırılma, renk solması ve kafa derisi tahrişi gibi farklı olumsuz etkileri de gözlenir.  

3. Yanlış Şampuan ve Saç Kremi Tercihi

Saç yıkarken yapılan hatalardan bir diğeri, doğru ürünü bulamamaktır. Şampuan ve saç kremleri, farklı etkilere yönelik hazırlanır. Dolayısıyla bu konuda özensiz davranıp “herhangi bir” şampuan kullanmak, saçınıza zarar verebilir. Örneğin kuru saçlıysanız yağlanma karşıtı şampuanlar doğal sebum değerinizi düşürür. Yoğun nem veren kremler de yağlı saçları ağırlaştırır.

4. Şampuan ve Saç Kremini Saçlara Doğru Uygulamamak

Saç yıkarken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki, doğru uygulamadır. Şampuan ve saç kreminin yanlış uygulanması, ürünlerden alacağınız olumlu etkileri minimuma indirir. Ayrıca kafa derinize ve saç tellerinize de zarar verir. En sık yapılan hatalardan biri, yıkama sırasında saç diplerini tırnaklarla kazımaktır. Boy ve uçları da birbirine karıştırarak hoyratça yıkamak, saçın daha iyi temizlendiği anlamına gelmez. Aynı şekilde şampuan ve krem miktarını bol tutmak da doğru değildir.

5. Saçları Gerektiği Kadar Durulamamak

Su, saç yıkama sırasında doğru kullanılması gereken en önemli malzemedir. Tıpkı şampuan öncesi gibi sonrasında da suyu doğru kullanmak önemlidir. Saçlarınızı iyi durulamadığınızda şampuan diplerde kalır. Ayrıca şampuanın kaldırdığı kirler ve kepek de saçın geneline dağılır. Bazen duştan çıktığınızda saçınızın önlerinde veya farklı bölgelerde kümelenmiş kepekler görmenizin sebebi budur.  

Doğru Saç Yıkama Nasıl Olmalı?

Doğru saç yıkama, kafa derisini temizlerken sağlığını korumaktır. En iyi sonuca ulaşmak için saç yıkarken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  1. Saç tipinizi öğrenin. Hem saçınıza hem birbirine uygun şampuan ve kremi bulun. Bunun için setler, oldukça avantajlıdır.
  2. Şampuanın rahatça yayılması için saçlarınızı dipten uca tamamen ıslatın.
  3. Önce avucunuza döktüğünüz şampuanı saçınıza eşit şekilde yayın ve parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle masaj yaparak nazikçe uygulayın.
  4. Birkaç dakika masajla yedirdikten sonra şampuanı ılık suyla durulayın. Hatta ılıktan soğuğa dönük su kullanırsanız saçlarınızın parladığını görebilirsiniz.
  5. Bir miktar saç kremini avucunuza alın, boy ve uçlara nazikçe yedirin. Birkaç dakika bekleyip durulayın.
  6. Saçınızın ıslaklığını alırken havluyu fazla bastırıp saçı sıkıştırmayın. Saçlarınızı ılık hava üfleyen bir fön makinesiyle kurutmayı veya kendi hâline bırakmayı tercih edebilirsiniz.

Saç yıkarken dikkat edilmesi gerekenler bunlardır. Bu temel adımları izlediğiniz sürece sağlıkla temizlenen ve parlayan saçlara sahip olmanız mümkündür.

Canlı ve Dayanıklı Saçlar İçin Sarımsak Mucizesi ile Tanışın!

Gerçek Saç Dökülmesine Karşı Sarımsaklı Şampuan

Sarımsak Saçlarınıza İyi Gelecek