Gerçek Dökülme ve Koparak Dökülme Arasındaki Fark

Saç Neden Koparak Dökülür?

Saçta koparak dökülme, genellikle saç tellerinin zayıflayıp kırılmasıyla meydana gelir ve bunun birçok nedeni vardır. Sağlıklı bir birey için günde ortalama 100-150 tel saç dökülmesi yaşamak normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. Ancak, kaybedilen saçların yerine yenileri gelmediğinde veya mevcut saç yapısının zayıflayarak koparak dökülmesi gibi birçok faktöre bağlı olarak saç dökülmesi sorunları ortaya çıkmaktadır. Saç dökülmesi nedenleri arasında birçok faktör bulunmaktadır, bu faktörler arasında öne çıkanları sizler için derledik: 

  • Saç Şekillendirici Ürünler
    Saç düzleştiriciler, fön makinaları ve maşa gibi ısıl işlemlerin saça sık sık uygulanması ve ısı koruyucu ürünler kullanılmaması saçın yapısının zayıflayıp kırılmasına neden olabilir.
  • Yanlış Saç Tarama
    Saçı ıslakken taramak, saç tipine uygun olmayan saç fırçaları tercih etmek veya saçı sert bir şekilde fırçalamak saç tellerinin kopmasına yol açabilir.
  • Kimyasal İşlemler
    Saça uygulanan kimyasal boya işlemleri, saçın rengini açma veya perma gibi işlemler saç yapısının zayıflamasına ve sonrasında koparak dökülmelere sebep olabilir.
  • Protein ve Vitamin Eksikliği
    Saç yapısının sağlıklı kalması için gereken protein ve vitaminlerin vücuda yetersiz miktarda alınması da saç tellerini zayıflatabilmektedir.
  • Sıkı Saç Modelleri
    Sıkı topuz, atkuyruğu gibi saç modellerini sık sık tercih etmek, saç köklerine baskı yaparak saçın koparak dökülmesine neden olabilir.

Yetersiz Bakım
Saçın nemini ve sağlığını korumak için düzenli bakım yapmak gerekmektedir. Eğer saç tipine uygun olarak düzenli bakım yapmıyorsanız, bu durum saç tellerinin zayıflamasına ve kopmasına yol açabilir.

Koparak Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Koparak saç dökülmesini önlemek ve saçın sağlığını korumak için çeşitli yöntemler uygulanabilir. İlk olarak, saç tipinize uygun nemlendirici ve besleyici saç bakım ürünleri kullanmak saç tellerini güçlendirerek, kopma ve dökülmeleri azaltmaya yardımcı olur. Bioblas Phytokeratin şampuanı saçınızı yapısındaki keratin sayesinde kökten uca besler ve saçlarınızı güçlendirerek dökülmelere karşı saçınızı beslemeye yardımcı olur. Ayrıca Bioblas Siyah Sarımsak Şampuanı, içeriğindeki zengin kükürt ve sülfür içeriği sayesinde saçlarınızı korur ve beslemeye yardımcı olur.

Sürekli uygulanabilen ısıl işlemlerden kaçınmak da önemlidir; saç düzleştiricisi, fön makinesi gibi ısıl işlemler saçınızın kurumasına ve zayıflamasına neden olabilir. Saçı doğal halinde kurutmak, ısının vereceği zararı en aza indirir.

Saç bakım maskeleri ve düzenli saç kesimi de saçın sağlığını korur. Saç için maske uygulamak da saçın nem dengesini sağlamaya ve uçlardaki kırıkları onarmaya yardımcı olur. Ayrıca, saç uçlarınızı düzenli olarak kestirmek, kırıkların artmasını engelleyerek kopmaları azaltır.

Son olarak, dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi, bağışıklığımızın dolayısıyla saçlarımızın güçlü kalması için sürekli olarak dikkat etmemiz gereken önemli faktörler arasındadır.

Saç Kopması Nasıl Durdurulur?

Saç kopmasını durdurmanın yolları arasında dengeli ve sağlıklı beslenme ve yeterli su tüketimi büyük rol oynamaktadır. Saçlarımız, vücudumuzun sağlık durumu hakkında önemli bilgiler vermektedir. Vücudun yeterli besin ve sıvıyı alamaması, saçların zayıflamasına, kurumasına ve dolayısıyla koparak dökülmelere neden olabilir.

Koparak saç dökülmesi problemini yaşayan bireyler için protein açısından zengin gıdalar tüketmek, saç tellerini güçlendiren keratin üretimini artırarak saçların uzun vadede daha dayanıklı olmasına ve koparak dökülme probleminin azalmasına yardımcı olur. Aynı şekilde, omega-3 yağ asitleri, biotin ve E vitamini gibi takviyeler de saçınızın sağlıklı olmasına katkıda bulunacaklardır.

Günlük yeterli miktarda su tüketimi, saç derisinin nem dengesini koruyarak kuruluğa bağlı oluşabilecek kopmaları azaltır. Ayrıca, düzenli sebze ve meyve tüketimi de saç köklerinin beslenmesini destekler, saçların daha güçlü ve parlak olmasına yardımcı olarak, saçın kopmasını durdurmaya yardımcı olur.

Koparak Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar Mı?

Koparak dökülen saçlar, saç dökülme tipleri ve sürelerine göre değişse de genellikle tekrar çıkmaktadır. Saç dökülmesinin birçok sebebi vardır ancak kellik söz konusu olmadığı müddetçe dökülen saçlar yeniden çıkabilmektedir. Genetik faktörler, sağlıklı ve dengeli beslenme, cilt ve vücut sağlığı ve saçınızın gördüğü ısıl veya kimyasal işlemler gibi birçok etmen saçların tekrardan uzama sürecini etkileyebilmektedir.

Sonuç olarak; eğer kellik gibi bir probleminiz yoksa ve saç kökleriniz sağlıklı ise, dökülen saçların yerini yeni saç telleri alabilmektedir. Ancak, koparak dökülen saç problemine sahipseniz ve bir süredir devam ediyorsa bir uzmandan yardım almanız gerektiğini belirtmek isteriz.

Gerçek Dökülme ve Koparak Dökülme Arasındaki Fark Nedir?

Gerçek saç dökülmesi ve koparak dökülme, farklı nedenlerle meydana gelir ve birbirinden ayırt edilmesi önemlidir. Gerçek saç dökülmesi, saçın kökten kopması veya saç telinin tamamen çıkması anlamına gelir. Bu tür dökülme, genellikle saçın doğal yaşam döngüsü veya genetik faktörler, stres, hormonal değişiklikler gibi nedenlerle meydana gelir.

Koparak dökülme ise saç telinin zayıflaması sonucu saçın orta veya uç kısmından kırılarak dökülmesidir. Bu dökülme tipi, genellikle aşırı ısıl işlemlerin tercih edilmesi, boya gibi kimyasal işlemlerin kullanılması, saç tipine uygun olmayan bakım veya yetersiz bakım uygulanması sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Gerçek dökülmede saç kökü kaybedilirken, koparak dökülmede kök genellikle sağlıklıdır ve yeni saç çıkmaya devam eder.

Saç Kökü Ölür mü?

Evet, saç kökleri belirli durumlarda ölebilir. Saç köklerinin ölmesi genellikle genetik faktörlerhormonal değişiklikler veya kronik saç dökülmesi gibi nedenlerle meydana gelebilmektedir. Saç kökü öldüğünde, o bölgeden yeni saç çıkması mümkün değildir. Saç kökünün zarar görmesine veya ölmesine neden olan diğer faktörler arasında uzun süreli saç çekme problemleri, saç derisine zarar veren travmalar ve bazı dermatolojik hastalıklar yer alabilmektedir.

Kaynakça

İlgili Yazılar

Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.