Kepek Problemi Yaşayanlar Buraya! Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kepek, birçok kişinin hayatı boyunca en az bir defa karşılaştığı bir problemdir. Aslında problem olarak adlandırılan bu olgu, doğal bir sürecin parçasıdır. Yalnızca sürecin kontrolden çıktığı bazı durumlarda gözle görülür hâle gelir. Rahatsız edici bir seviyeye ulaştığında bireyde saçını gizleme ve koyu renk kıyafetler giyememe gibi hassasiyetlere sebep olur. Kepeğin etkileri özgüven eksikliğine kadar uzanabilir. Halbuki çözümü basittir. Bir dermatoloğa danışarak en hızlı sonucu almanız mümkündür. Dilerseniz evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle bu sürece destek olabilirsiniz.

Kepek Neden Olur?

Kepek, saç derisinde görülen çoğunlukla beyaz renkteki pulcuklardır. Esasen saç derisini normal bir parçasıdır. Peki, kepek neden olur? Kepek oluşumunun nedeni, saç derisindeki hızı hücre yenilenmesidir. Sıkça yenilenen saç derisi hücrelerinden eskimiş olanlar ölür ve dökülür. Bu yenilenme normalden hızlı gerçekleşirse dökülen hücreler daha büyük parçalar hâlini alır ve gözle görülmeye başlar. 

“Saçta kepek neden olur?” sorusunun birçok farklı cevabı vardır. Hem yağlı hem de kuru saç derisi, kepek oluşumunu tetikleyebilir. Malassezia mantarı gibi enfeksiyonlar, kepeğe neden olabilir. Kullanılan saç ürünlerinin, stres, hava değişimi ve benzeri sebeplerin de kepeğe yol açması mümkündür.

Kepek Problemini Çözmenize Yardımcı Olacak Öneriler

Kepek, çoğunlukla zararsız bir durumdur. Yalnızca kaşıntı, tahriş, rahatsızlık hissi ve istenmeyen görüntülere sebep olur. Hangi sebeple ortaya çıkmış olursa olsun kepek, geçici bir problemdir. Öyleyse “Kepek nasıl geçer?” diye sorabilirsiniz. Kepek problemine özel formüle edilmiş saç ürünleri, düzenli bakım ve dermatolog önerileriyle bu sorunu aşmanız mümkündür. Evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntemi aşağıda bulabilirsiniz.

Çinko ve Mentol İçeren Şampuanlar Aradığınız Çözüm Olabilir!

Çinko ve mentol, kepek problemi için kullanılan bileşenlerdir. Çünkü çinko, saç derisindeki iltihaplanmayı ve mantar aktivitesini azaltmaya yardımcı olur. Böylece kepek oluşumunun önüne geçebilir. Alacağınız şampuanın içindekiler kısmında çinko görürseniz o ürüne bir şans verebilirsiniz.

Mentolün faydası da sakinleştirici etkisidir. Saç derisindeki kaşıntı hissini uzaklaştırarak genel bir ferahlama sağlar. Eğer mentole karşı alerji veya hassasiyetiniz yoksa şampuanınızın içerisinde bu bileşenin bulunması, size fayda sağlayabilir.

Saç Derisinin pH Dengesini Koruyacak Bir Şampuan Edinin

Sağlıklı bir saç derisi nötr ile asidik arasında bir pH seviyesine sahiptir. Bu pH seviyesi, saç derisinin koruyucu bariyerin sağlıklı çalışmasına destek olur. Saç derisindeki pH dengesi bozulduğunda kepek oluşumuna davetiye çıkar. Dolayısıyla “Kepek nasıl gider?” sorusuna cevap arıyorsanız saç derinizin pH seviyesini dengelemeyi deneyebilirsiniz. 

pH dengesine uygun şampuanlar kullanmak, en basit ve etkili yöntemdir. Saçı sık yıkamaktan ve durulama esnasında çok sıcak su kullanmaktan da kaçınmanız gerekir. Saç bakımınızı rutine oturtur ve agresif ürünlerden uzak durursanız pH seviyenizi dengeleyebilirsiniz.

Termal Su ve Mentol Kepeğe Karşı Savaşınızda En Büyük Destekçiniz Olacak!

Termal su, mineral ve iz elementler yönünden oldukça zengindir. Doğal bir su kaynağı olduğu için güvenlidir. Saç derisinde rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etki oluşturur. Kepekli saç derisindeki tahrişi azaltır. Saç derisini nemlendirmeye yardım eder. Anti inflamatuar etkisiyle saç derisindeki iltihaplanma meylini düşük seviyelere çeker.

Mentol ile birleştirerek termal suyun etkisini artırmanız mümkündür. 100 ml termal suyun içine 5-10 damla mentol yağı damlatıp bir sprey şişesine koyarsanız kendinize doğal serum hazırlamış olursunuz.  Bu serumu her kullanımdan önce mutlaka çalkalayın ve doğrudan saç derisine püskürtün. Masaj yaparak yedirdikten sonra dilerseniz durulayabilirsiniz.

Elma Sirkesi İçeren Saç Ürünlerine Rutininizde Yer Verin

Sirke hem vitamin ve mineral deposu hem de güçlü bir antioksidandır. Bu özellikleri sayesinde hem saç derisini besler hem de temizler ve mikroplardan arındırır. Böylece dolaylı yoldan kepek oluşumunu önleyebilir. Su ile seyreltilmiş elma sirkesinin saç derisine masaj yaparak uygulanması mümkündür.

Saç Derinizdeki Kaşıntının Sebebi Kepek mi?

Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?