Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Kadınlarda saç dökülmesi, sık rastlanan problemlerden biridir. Kadınların en değerli aksesuarlarından biri olan saçlarını kaybetmeye başlamaları, farklı sorunları da beraberinde getirebilir. Saç dökülmesinin verdiği üzüntü ve endişe, strese sebep olarak bu problemi artırabilir veya diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. Dolayısıyla ciddiye alınması gereken saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıyaysanız vakit kaybetmeden muayene olmanız gerekir. Dökülme sebebinin tespit edilmesinden sonra başlanan tedavi ve önerilere uyarak saçlarınızın sağlığına kavuşması olasıdır.

Kadınlarda Saç Neden Çok Dökülür?

“Kadınlarda saç dökülmesi neden olur?” sorusunun birçok farklı cevabı bulunur. Çünkü saç dökülmesinin tek bir sebebi yoktur. Farklı faktörler saç sağlığını etkileyerek dökülmeye sebep olabilir. Bu faktörlerden bazılarını aşağıdaki listede görmeniz mümkündür.

  • Genetik faktörler
  • Hormonal değişiklikler
  • Saç derisi enfeksiyonları
  • Stres
  • Yetersiz / yanlış beslenme
  • Bazı ilaçlar
  • Alopesi
  • Saç bakım / şekillendirme ürünleri

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak kendi saç dökülme sebebiniz hakkında çıkarımda bulunabilirsiniz. Ailenizde, özellikle kadınlarda saç dökülme varsa sizin sebebiniz genetik etkenler olabilir. Menopoz veya gebelik gibi bir dönemden geçiyorsanız hormonal, sıkıntılı bir süreç atlattıysanız stresten kaynaklanır denilebilir. Isı veren saç şekillendirme ürünleri ve boya gibi kimyasallar da dökülmeye sebep olabilir. Probleminizin neyden kaynakladığını tam anlamıyla öğrenmek için hekime danışabilirsiniz.

Kadınlarda Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Kadınlarda saç dökülmesine iyi gelen birçok öneri bulabilirsiniz. Kendinize en uygun öneriyi uygulamak için “Kadınlarda saç dökülmesi nasıl önlenir?” sorusunun cevaplarını dikkatle gözden geçirmelisiniz. Büyük olasılıkla alacağınız ilk cevap, sağlıklı beslenme olacaktır. Dışarıdan ne kadar işlem uygulasanız da içeriden desteklemediğiniz sürece emekleriniz yeterli olmaz. Vitamin ve mineral değeri yüksek besinler tüketmek ve bol su içmek önemlidir. Düzenli egzersiz de kan dolaşımını artırıp sağlığınızı koruyarak dolaylı yoldan saçlarınıza yardımcı olur.

Doktorunuza danışarak aldığınız saç bakım ürünlerini düzenli kullanmak, elbette en etkili çözüm olacaktır. Ürünlerin etkisini artırmak için saç derisine masaj yapabilirsiniz. Saç dökülmesi çok ilerlediyse cerrahi yöntemlere başvurmanız da mümkündür. Bu önerilerin yanı sıra stres seviyenizi minimuma indirmek hem saç hem de genel sağlığınızı iyileştirir. Ancak saç dökülmesinin farklı sorunların habercisi olabileceğini unutmayın ve doktor kontrolünü ihmal etmeyin.

Kadınlarda Tepeden Saç Dökülmesi

Tepeden saç dökülmesi, androgenetik alopesinin bir çeşididir. Saçın tepe bölgesinde incelme ve seyrelme ile kendini gösteren bu durum, aslında son derece yaygındır. Androgenetik alopesi, kadınların %40’ında görülür. Sebebi ise genetik olarak saç köklerinde bulunan hormon düzeyleriyle ilgilidir. Bu hormonlar; saç foliküllerinin küçülmesine, kısalmasına ve sonunda tamamen kaybolmasına neden olur.

İlaçlar ve hormon tedavileri, bu problemin çözümleri arasında sayılabilir. Besleyici saç ürünleri kullanmak da tedaviye destek olacaktır. Tamamen kaybolmuş foliküller için saç ekimi gibi işlemler tercih edilebilir. Eğer androgenetik alopesiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir dermatoloğa başvurmanız önerilir. 

Kadınlarda Şakak Bölgesinde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Şakak bölgesinde saç dökülmesi de kadınlarda görülen androgenetik alopesinin çeşitleri arasında yer alır. Tepeden saç dökülmesi kadar yaygın değildir. Şakaklardan saç dökülmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Stres, tıbbi durumlar ve yanlış saç bakım ürünleri bu sorunun sebebi olabilir.

Şakak bölgesinde saç dökülmesinin çözümü, altta yatan sebeplere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle mutlaka bir hekim muayenesinden geçmeniz gerekir. Doğru uzmanın yönlendirmesi ile yaşadığınız sorunun etkilerini azaltabilirsiniz.

Saç Dökülmesine Karşı Bitkisel İçerikli Çözümler

"Saçlarım Neden Dökülüyor?'' Diyenlere: Saç Dökülmesinin Yaygın Nedenleri

Tiroid Hastaları Saç Dökülmesi Karşısında Ne Yapmalı?