Saç Bakımında Üzüm Çekirdeği Ekstresi (Procyanidin) Kullanmanız İçin 5 Neden

Her zerresinde ayrı bir fayda taşıyan üzümün çekirdeğinin de kullanıldığını duymuşsunuzdur. Özellikle üzüm çekirdeği yağı, oldukça popülerdir. Ancak üzüm çekirdeği ekstresi ile yağı aynı şey değildir. Procyanidin içeren üzüm çekirdeği ekstraktı, saç sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Siz de kuruluk, matlık ve seyreklik gibi problemler savaşıyorsanız üzüm çekirdeğine bir şans verebilirsiniz.

Üzüm Çekirdeği Ekstresi (Procyanidin) Nedir?

Birçok kozmetik ürünün üzerinde üzüm çekirdeği resmi görmüşsünüzdür. Bu ürünlerin içeriğinde procyanidin adında bir madde yazar. Peki, procyanidin nedir? Procyanidin, doğal üzüm çekirdeği ekstratında bulunan bir grup bileşendir. Flavonoidler adı verilen bileşiklerinin alt grubudur. 

Flavonoidler bitkilerde sarı, kırmızı ve turuncu gibi parlak renklerin oluşmasını sağlar. Hemen her meyve sebzede bulunurlar. İnsan vücudunda ise antioksidan görevi gördükleri için birçok fayda sağlarlar. Vücudu serbest radikallere ve stresten kaynaklanan hasara karşı korur. Cilt sağlığını destekler ve yaşlanma görünümünü geciktirebilir. Üzüm çekirdeği ekstresi saç ürünlerinde de sıklıkla kullanılır. Çünkü genel vücut sağlığının yanı sıra saça sunduğu faydalarla dikkat çeker.

Üzüm Çekirdeği Ekstresinin Saça Faydaları Nelerdir?

Üzüm çekirdeği ekstresi faydalarını sayarken saçları atlamak yanlış olur. Genellikle tohumlar ve doğal yağlar, saçlar için son derece faydalıdır. Üzüm çekirdeği hem tohum özelliği taşıması hem de procyanidin içermesi sebebiyle saçlarda gözle görülür etkiler yaratır. Dolayısıyla saç bakımında procyanidin kullanmak için birçok neden sıralamak mümkündür. Aşağıda bu nedenlerden 5 tanesini bulabilirsiniz.

  1. Saçın büyümesini destekler
  2. Saç köklerini korur
  3. Saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur
  4. Saçın parlatır ve yumuşatır  
  5. Saçın esnekliğini artırarak kırıkları azaltır

Üzüm çekirdeği ekstresi, saç foliküllerini uyarma özelliğine sahiptir. Uyarılan foliküller daha aktif çalışarak saç büyümesini hızlandırır. Serbest radikallere karşı savaşan ekstrat, saç derisini temizleyerek köklerin güçlenmesine yardımcı olur. Güçlü kökler ve uyarılmış foliküller sayesinde dökülme miktarında azalma gözlenebilir. Saça doğal bir parlaklık kazandıran procyanidin, telleri güçlendirerek yumuşatır ve tarama kolaylığı sağlar. Sonuç olarak daha sağlıklı ve canlı bir saç görünümü elde etmenizi sağlar.

Kimler Üzüm Çekirdeği Ekstresi Kullanmalı?

Üzüm çekirdeği ekstresi spesifik bir alerji veya sağlık sorunu olmayan herkesin kullanabileceği bir maddedir. Ancak bazı saç tiplerinin procyanidine yoğunluk vermesi gerekebilir. Saç bakım rutinine üzüm çekirdeği ekstratı eklemesi önerilen bazı gruplar şöyledir:

  • Dökülmeye meyilli saçlar: Daha gür saçlara sahip olmak isteyenler bu gruplar arasındadır. Saçlarınızın seyreldiğini hissediyorsanız procyanidinden destek alabilirsiniz.
  • Kuru saçlar: Kuru saç derisi, yeterli besini bulamadığı için bakımsız kalabilir. Bunun sonucunda kuru ve sert saç tellerine sahip olursunuz. Bu bakımsız görünümden üzüm çekirdeği ile kurtulmanız mümkündür. Nemlendirici etki sağlayan procyanidin hem saçları rahatlatır hem de kepek oluşumunu önüne geçer.
  • İnce ve zayıf saçlar: Saç telleriniz cılızsa sayıları ne kadar çok olsa da seyrek görünebilir. Üstelik bu saçların sağlıklı şekil alması da oldukça zordur. Bu zorlukları aşmak için üzüm çekirdeğinden yardım alabilirsiniz. Daha güçlü tellere ve dolgun saçlara sahip olabilirsiniz.
  • Mat ve donuk saçlar: Solgun bir renk, yaptığınız tüm bakımları hiçe sayabilir. Eğer saçlarınızda doğal bir parlaklık kazandırmak isterseniz üzüm çekirdeğini deneyebilirsiniz. Böylece ahenkle dans eden ışıltılı saçlara kavuşmanız kolaylaşır.

Yukarıda sayılan özelliklerden bir veya birkaç tanesini taşıyorsanız siz de bakım rutininize üzüm çekirdeğini ekleyebilirsiniz. Ancak bu özelliklerin tam tersine sahipseniz procyanidine biraz daha mesafeli durmanız iyi olabilir. Örneğin yağlı bir saç deriniz varsa üzüm çekirdeği ekstraktı sizi mutlu etmeyecektir. Kendinize en uygun saç bakım rutinini oluşturmak için bir saç uzmanına danışabilirsiniz.

YAZIYI OKUYANLAR BU ÜRÜNLERİ İNCELEDİ