Deniz, Havuz Suları ve Güneşin Saça Zararları

Yaz mevsimi insanların zamanlarının çoğunu dışarıda açık havada geçirdikleri bir dönemdir. Özellikle bir tatil beldesi bulunuyorsanız deniz, havuz ve güneş kaçınılmaz olarak gününüzün büyük kısmını kapsayacaktır. Peki bu dış ortamda uzun saatler geçirmek saçlar üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?

Deniz Suyunun Saça Etkileri

Önce deniz suyu ile başlayalım ülkemiz denizlerinde deniz suyu % 1.5-3.0 oranında tuz içerir, ayrıca deniz suyunda çözünmüş onlarca başka mineral bulunur. Saçların deniz suyuna maruz kalması zamanın bir fonksiyonu olarak saç tellerinin su çekmesine ve kesiti boyunca genişlemesine neden olur, tuz ve diğer mineraller saçın korteksine kadar nüfuz eder. Bunun meydana gelmesi için saçların deniz suyuyla en az 20 dakika temas halinde olması gerekir. Tuzlu suyla ıslanmış saçlarda görülecek en önemli etki saç tellerinde tuz birikmesidir. Netice olarak bu tuz saçları oldukça sertleştirir. Denizde geçirilen uzun bir günün sonunda saçları tatlı suyla durulamak bile hemen işe yaramayabilir. Uzun saçlı kimselerde bu etki kendini taranamayan sert saçlar şeklinde gösterir.  Bütün bunların üzerine deniz kenarında uzun saatler güneşin UV radyasyonuna maruz kalan deri ve saçlarda ciddi hasarlar meydana gelir.

Güneşin Saça Etkileri

Deri hasarlarını bir tarafa bırakırsak, güneşten yayılan UV (200-400 nm) radyasyonu saçın asli maddesi keratini parçalar hem kimyasal hem de fiziksel hasara neden olur. Bu hasarın oluşması için UV’ye tekrarlı maruz kalmak gerekir. Ayrıca tuzun da etkisiyle saçlar mat bir görünüm alır. Saçları uzun olanlar bir hafta içinde bu hasarları net. Bu şekilde hasar görmüş saçları tamir etmek ve eski sağlıklı parlak şekline döndürmek zordur. Ancak başarılı saç kremleri, saç maskeleri, kremli ve UV absorblayıcı aktifler içeren şampuanlar saç telleri üzerinde koruyucu bir film oluşturursa yukarıda bahsedilen hasarlar baştan önlenebilir. Bu nedenle saçları denize veya havuza gitmeden veya uzun saatler güneş maruz bırakmadan önce bir saç kremi uygulamasıyla korumak sonra tuzlu suya veya klorlu suya maruz bırakmak faydalı olabilir. Bir diğer seçenek ise deniz-havuz seansını kısa tutmak, aşırı güneşe maruz kalmamak ve gün sonunda saçları yumuşak bir şampuan formülüyle yıkamak ve kalıcı saç kremi uygulamak olabilir.  

YAZIYI OKUYANLAR BU ÜRÜNLERİ İNCELEDİ

YAZIYI OKUYANLAR BU YAZILARI DA OKUDU

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi

Dökülen Saç Geri Çıkar Mı? Saç Büyümesini Destekleyecek 5 İpucu

Saç Kırıklarına Ne İyi Gelir?

Boyalı Saçlar Nasıl Korunmalı?