Mevsimsel Saç Dökülmesi Nedir ve Azaltmak İçin Ne Yapılabilir?

Mevsimsel saç dökülmesi, genellikle ilk ve son bahar aylarında yaşanır. Bu durum, bir sağlık sorununun göstergesi değildir. Aynı zamanda aşırı düzeyde saç kaybına ve belirli bölgelerde açılmaya sebep olmaz. Yalnızca normalden daha fazla saç telinin dökülmesine yol açar. Genellikle birkaç hafta kadar sürer ve kendiliğinden geçer. Ancak daha ciddi dökülmelerin mevsimsel olanla karıştırılması, önemli bir teşhisi geciktirebilir. Dolayısıyla en doğru teşhis ve tedavi için bir uzmana danışmanız tavsiye edilir.

Mevsimsel Saç Dökülmesi Nedir?

Mevsimsel saç dökülmesi, sezon değişim dönemlerinde yaşanan bir durumdur. Saçlar, canlı organizmalardır ve büyüme döngüsü sırasında işlevini tamamlamış olan teller, yerini yenilerine bırakmak için dökülürler. Devam eden saç dökülmesi gibi bir “problem” değildir. Eğer çeşitli sebeplerle saç kökleri zayıflamış veya hasar görmüşse “dökülme problemi”nden söz edilebilir. Doğadaki diğer tüm canlılar gibi insanların da mevsim geçişlerinde bedensel, hormonal ve duygusal değişimler yaşamaları, son derece normaldir. Bu değişimler, bazen saç foliküllerini de etkileyerek dökülmeye sebep olabilir. Mevsim değişikliği sırasında normalden daha fazla dökülme yaşansa da bu durum, kalıcı saç kaybına neden olmaz.

Mevsimsel Saç Dökülmesi Hangi Aylarda Görülür?

Saç dökülmesi problemi yaşıyor olabilirsiniz. İzleyeceğiniz yolu belirlemek için bu dökülmenin mevsimsel mi kronik mi olduğuna karar vermek isteyebilirsiniz. Bu noktada “Mevsimsel saç dökülmesi hangi aylarda olur?” sorusunu düşünebilirsiniz. Mevsimsel saç dökülmesi, hava şartlarının değiştiği dönemlerde görülür. Bu dönem de çoğunlukla yılın 3. ve 9. aylarına denk gelir.

Mevsim değişikliği dönemi, ilkbahar ve sonbahar zamanıdır. Mart, nisan ve mayıs aylarını içeren ilkbahar mevsiminde güneş ışığı, nem ve sıcaklık artışı gözlenir. Kıştan çıkan bedeniniz, yeni iklime uyum sağlamak için âdeta deri değiştirir. Saç dökülmesi de bu değişimin bir parçasıdır. Eylül, ekim ve kasım aylarını içeren güz döneminde de sıcak yaz mevsiminden soğuk kışa hazırlanan bedeninizin benzer bir değişim yaşaması normaldir. 

Mevsimsel Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?

“Mevsimsel saç dökülmesi ne kadar sürer?” sorusunun cevabı, oldukça kişiseldir. Saç dökülme süresi; yaşadığınız bölgeye, içinde bulunduğunuz ruh hâline, yaşınıza ve sağlık durumunuza göre değişkenlik gösterir. Saç foliküllerinin, kan değerleriniz ve sahip olduğunu keratin düzeyi de bu süreyi belirlemede etkilidir.

Mevsimsel dökülmeler, çoğunlukla birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Nispeten genç ve sağlıklı bireylerde daha kısa sürdüğü de görülür. Ancak bu sürenin 2 - 3 aya kadar uzadığı durumlar da söz konusudur. Ortalama 2 ay boyunca dökülme yaşamak normaldir. Fakat dökülme süresi veya miktarında sizi endişelendiren durumlar olursa mutlaka vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir. En doğru teşhis ve tedavi için hekim kontrolünü ihmal etmemeye özen gösterin.

Mevsimsel Saç Dökülmesini Azaltmak için Yapılabilecekler

Mevsim değişikliğinden kaynaklanan saç dökülmesi için ekstra bir efor harcamanıza gerek yoktur. Bu tip dökülmeler, rahatsız edici bir görünüm oluşturmaz ve kısa sürede kendiliğinden düzelir. Ancak yine de bu durumun önüne geçmek istiyorsanız yapmanız gereken şey sağlıklı yaşamaktır! Bedenin bütünsel sağlığını korumak, her zerrenizin iyi çalışmasına yardımcı olur. Bunun için yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:

  • Doğru beslenmek 
  • Su içmek
  • Stresten uzak durmak
  • Düzenli egzersiz
  • Yeterli uyku
  • Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak

Bu maddeleri yaşam tarzı hâline getirdiğinizde tüm bedeninizle beraber saçlarınız da sağlıklı olur. Saçlarınıza ekstra özenmek isterseniz düzenli aralıklarla ve uygun sıklıkta yıkayıp bakım yapmayı ihmal etmeyin. Onları yüksek güneş ışığı, rüzgâr ve diğer zararlı etkenlerden de koruyun.

"Saçlarım Neden Dökülüyor?'' Diyenlere: Saç Dökülmesinin Yaygın Nedenleri

Tiroid Hastaları Saç Dökülmesi Karşısında Ne Yapmalı?

Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenebilir?