Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Görülür? Nasıl Anlaşılır?

Erkek tipi saç dökülmesi, özellikle ileriki yaşlardaki kadınların sıklıkla karşılaştığı problemlerden biridir. Kadınlarda görülen erkek tipi dökülmelerin birçok farklı sebebi olabilir. Birkaç semptomla kendini belli eden erkek tipi dökülmeyi saptamak kolaydır. Üstelik bu problemin çaresi de vardır. Doğru bir teşhis ve uygun bir süreç yönetimiyle erkek tipi dökülmenin üstesinden gelmek mümkündür.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Nedenleri

Erkek tipi saç dökülmesi, androjenetik alopesi olarak bilinir. Çoğunlukla erkeklerde görülen bu dökülme tipi, kadınları da mağdur eder. Peki, erkek tipi saç dökülmesi kadınlarda neden olur? Bu durumun yaygın sebeplerinden birkaçını aşağıda görmeniz mümkündür.

  • Genetik yatkınlık: Ailede erkek tipi saç dökülmesi yaşamış kadınlar, kız çocuklarına veya yeğenlerine bu problemi aktarabilirler.
  • Hormonal değişiklikler: Erkek tipi saç dökülmesi, androjen hormon grubuyla bağlantılıdır. Her iki cinsiyette de bulunan androjen hormonları, erkeklerde daha yüksektir. Menopoz ve benzeri sebeplerle androjen düzeyinde yükselme yaşayan kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi görülebilir.
  • PCOS: Polikistik over sendromu, kadınlarda hormonal dengesizlikler yol açar. Üstelik bu sendrom, menopoz gibi çoğunlukla ileriki dönemlerde değil her yaştan kadında görülebilir. PCOS sebebiyle yüksek seviyede androjen üretimini saç dökülmesine yol açma riski mevcuttur.
  • Tiroid: Tiroidler de yine hormonlarla bağlantılıdır. Tiroid bezi az veya aşırı çalışan kadınlar, erkek tipi dökülme yaşayabilir.
  • Stres: Stres saçları doğrudan etkiler. Yoğun stres altında saç folikülleri bir tehditle karşı karşıya olduklarına düşünerek büyümeyi yavaşlatabilirler. Saçlar gereğinden uzun süre dinlenme fazında kaldığında dökülme başlar.
  • Sağlık sorunları: Bazı ciddi sağlık sorunlarına yönelik olarak kullanılan ilaç ve yöntemler de saç dökülmesine yol açabilir.

Saç dökülmesi, yalnızca şekilsel bir problem değildir. Ciddi hastalıkların habercisi olma potansiyeli taşır. Bu nedenle saç dökülmenizin asıl sebebini öğrenmek için mutlaka bir hekime danışmanız tavsiye edilir.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Belirtileri

Saç dökülmesi yaşadığınızı fark ediyor fakat kategorisini kestiremiyor olabilirsiniz. Bu noktada “Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi nasıl anlaşılır?” sorusu aklınıza takılıyor olabilir. Erkek tipi saç dökülmesinin birkaç belirtisi vardır. Kendinizi gözlemleyerek fark edebileceğiniz bu belirtiler şunlardır:

  • Saçta seyrelme
  • Saç çizgisinde geri çekilme
  • Tepe bölgesinde açılma
  • Saç kaybı
  • Saç kısalması
  • Saç derisinde değişiklikler

Saç telleriniz inceliyor ve azalıyorsa, alnınız eskisinden daha açık görünüyorsa ve tepenizde çapı gitgide genişleyen dairesel bir boşluk oluştuysa erkek tipi dökülmeden şüphelenebilirsiniz. Yıkama, tarama veya el ile düzeltme sırasında normalden fazla tel kaybı ve uzamakta zorlanan kırılgan saçlar da erkek tipi dökülmenin habercisidir. Bunların yanı sıra kafa derisindeki kızarıklık ve kaşıntı gibi değişiklikler de dökülmenin hem nedeni hem belirtisi olabilir. Belirtilerden birkaçını taşıyorsanız dermatoloğa görünmeyi düşünebilirsiniz.

Kadınlarda Erkek Tipi Dökülmesinin Çaresi Var mı?

Evet, kadınlar için erkek tipi saç dökülmesinin çaresi vardır. Ancak bu çarelerin kalıcılığı veya herkeste etki etmesi garanti değildir. En doğru bilgi doktorunuza danışmanız gerekir. Erkek tipi dökülmenin çarelerinden ilki, minoxidildir. Minoxidil, sprey formunda bir saç uyarıcısıdır. Günde 1 veya 2 kez saç derisine uygulandığında büyümeye yardımcı olur.

Antiandrojenler de bir diğer seçenektir. Doktor tarafından reçete edilen bu seçenek, androjen hormonlarının etkisini bloke ederek dökülmeyi kontrol altına almaya yardımcı olur. Saç transplantasyonu, ileri derece dökülme yaşayanlara uygulanır. Bu işlemde kendi sağlıklı saç kökleriniz, dökülen bölgelere nakledilir. Ancak bu cerrahi işleme uygunluk düzeyinize yine doktorunuz karar verir.

Saç protezleri, yalnızca dökülme yaşayanlar değil, daha güzel bir görünüme sahip olmak isteyenler tarafından da tercih edilir. Uzman bir stilist yardımıyla eskisinden de güzel saçlara sahip olmanız mümkündür. Daha geçici çözümler için doğal perukları kullanabilir veya dermatoloğunuzun önerilerini değerlendirebilirsiniz.

Gerçek Dökülme ve Koparak Dökülme Arasındaki Fark

Saç Dökülmesini Önlemek Mümkün mü?

Yoğun Saç Dökülmesi Neyin İşareti?

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç Dökülmesi Yaşayanların Şampuan Seçimi Nasıl Olmalı?

Yoğun Saç Dökülmesini Mutlaka Önemseyin!

Saç Dökülmesine Karşı Şampuanlar Efsane mi Gerçek mi?

Yağlı ve Dökülen Saçlar İçin Saç Bakım Rutini

Erkeklerde Yoğun Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Sonbaharda Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Aşırı Saç Dökülmesi Nedir? Günde Kaç Tel Saç Dökülmesi Normaldir?

Gerçek Saç Dökülmesine Karşı Sarımsaklı Şampuan

Saç Dökülmesini Önleyen Şampuan

Saç Dökülmesine Karşı Argan Yağı Etkisi

Saç Dökülmesine Karşı En İyi Şampuan

Saç dökülmesine karşı büyük yenilik, BIOBLAS PROCIYANIDIN Şampuan