Saçı Besleme Yöntemleri Nelerdir?

Saçların beslenmesi ve güçlenmesi için birçok araştırma ve madde olmasına rağmen, uzman dermatologlar saçı besleyebilecek tek maddenin “keratin” isimli protein olduğunu vurguluyor ve saçın yalnızca kökünden beslenebileceğini söylüyor. Bu nedenle saçınıza yapabileceğiniz en iyi şey, sağlıklı beslenmek olacaktır. Şok diyetler, yeterli vitamin-mineral ihtiyacının karşılanamadığı kötü bir beslenme düzeni, saçınız da dahil olmak üzere vücudunuzun bütün işleyişini bozacaktır. Bir doktorun kontrolünde düzenli olarak kan tahlillerinizi yaptırmanız faydanıza olacaktır.

Vücudun dış görüntüsündeki değişimler, içeride bir şeylerin ters gittiğine işaret eder. Saçların dökülmesi, kırılması, yıpranması da bu işaretlerdendir. Hiçbir saç durduk yere dökülmez ya da yıpranmaz. Yeterli biotin, protein, demir, çinko ve folik asit içeren beslenme düzeni çok önemlidir, bunların eksikliği saçlarınıza olumsuzluk olarak yansır.

Saç sağlığı için en önemli konu, diyetin içeriği. Protein açısından yetersiz diyetler, saç köklerini dinlenme dönemine sokarak proteinden tasarruf etme yoluna gidiyor. Bu ağır diyetlere takiben 2-3 ay içerisinde yaygın saç dökülmesi görülebiliyor.

Kimyasal Kullanımı

Kimyasal şampuanlar, saç kremleri, jöle, renk açıcı, saç boyası ve benzeri kimyasal içerikli ürünler saça zarar verebilir. Saçın orijinal yapısını, nem dengesini, kök sağlığını bozan bu ürünleri kullanmanın sonucu genelde saç dökülmesi ve inceleşen saç telleri olur. Kimyasal ürünler yerine her banyo ve duştan sonra saçınıza uygun saç kremi kullanılabilir.

Saçlar her gün yıkanmamalıdır

Saç bakımı konusunda yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de saçların her gün yıkanmasıdır. Bu şekilde saçın kendini yenilemesine imkân tanımamak, saçın kendi yağıyla beslenmesini engellediği için saça zarar verir. Ayrıca saçlar ıslak iken daha kırılgandır. Islak saçlar yumuşak havlularla ve düşük ayarlı kurutma makineleriyle kurutulmalıdır. Kaba, sert fırçalama saçların çabuk yıpranmasına ve mat görünmesine neden olur ve saç dökülmesine sebep olabilir.

Saçı kazıtmak güçlendirmez

Saçların güçlü olmasının tek sebebi saçların düzgün beslenmesidir; dışarıdan yapılan kesim, kazıtmak gibi işlemlerin saçların canlılığına hiçbir etkisi yoktur. “Saçı kazıtırsan gür çıkar” bir şehir efsanesidir ve doğruluğu yoktur. Unutmayın, saç kökten beslenir ve köklerin sağlığı da beslenmenize-günlük rutinlerinize bağlıdır.